fallback

Нови мита на Тръмп са призракът, който броди на пазарите

В комбинация с плановете му за ограничаване на имиграцията те могат да вкарат американската икономика в рецесия

17:27 | 19.08.24 г.
Автор - снимка
Създател

Това е гигантският X-фактор за инвеститорите в навечерието на президентските избори през ноември: мащабният план на Доналд Тръмп за драстично увеличаване на митата, пише колумнистът на Wall Street Journal Сам Голдфарб.

В неотдавнашна реч, представена като важно икономическо обръщение, но често отклоняваща се от темата, Тръмп затвърди ангажимента си за нови мита, обещавайки да приложи „мита от 10 до 20 процента върху страни, които ни мамят от години“.

Доклади на икономисти от Уолстрийт предупредиха, че плановете на Тръмп могат значително да забавят икономическия растеж, като същевременно повишат потребителските цени. Но има значителен дебат за това какво може да направи бившият президент с митата, ако спечели втори мандат.

Ето поглед към това как инвеститорите се опитват да осмислят идеите на Тръмп за търговията и какво могат да означават тези планове за пазарите.

На пръв поглед Тръмп предлага радикална промяна на митническата политика на САЩ, надхвърляйки това, което направи през първите си четири години в Белия дом.

Започвайки през 2018 г., Тръмп наложи мита върху стоки за около 380 милиарда долара, предимно от Китай, според Tax Foundation.

Администрацията на Байдън запази повечето от тези мита и добави допълнителни налози върху китайски внос за приблизително 18 млрд. долара.

В настоящата предизборна кампания обаче демократите не изразяват подкрепа за допълнителни мита. Междувременно Тръмп се застъпи за това, което уебсайтът на неговата кампания нарече система от „универсални базови мита“, която „възнаграждава местното производство“. Тръмп посочи, че митата могат да бъдат определени на 10%, като приходите се използват за намаляване на дефицита или финансиране на нови данъчни облекчения.

Другаде Тръмп посочи, че ще подкрепи мита от най-малко 60% върху китайския внос, за да намали търговията с втората по големина икономика в света.

В момента средното ефективно мито - измерено като дял от вноса - е 11% за Китай и около 1% за други страни, според Wolfe Research, фирма за анализи на фондовия пазар.

Митата не се прилагат към чужди държави, а по-скоро към местни предприятия, които внасят продукти. Икономистите казват, че тези предприятия обикновено прехвърлят по-голямата част от митата върху потребителите, като повишават цените.

В краткосрочен план повечето икономисти са съгласни, че универсалните мита ще повишат потребителските цени и ще забавят икономическия растеж чрез реално облагане на домакинствата и обезкуражаване на разходите.

Някои икономисти твърдят, че дори ползите за определени бизнеси, като например производителите на стомана, могат да бъдат компенсирани от вреди за други, като автомобилните производители, принудени да плащат повече за стомана. Експортните бизнеси пък могат да бъдат засегнати от държавите, които ще въведат ответни мита.

Анализатори от TD Securities изчисляват, че 10%-но универсално мито би ускорило инфлацията с 0,6 до 0,9 процентни пункта. В комбинация с плановете на Тръмп за ограничаване на имиграцията, те изчисляват, че митата ще забавят растежа с 1 до 2 процентни пункта, потенциално вкарвайки икономиката в рецесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:27 | 19.08.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още