fallback

Китайски компании искат да доставят в Русия, но през трети страни

След финансовите затруднения двете страни са изправени и пред проблеми с логистиката

13:05 | 19.08.24 г. 2

Заради западните санкции се появи още едно затруднение пред търговията между Китай и Русия, пише "Известия", позовавайки се на свои източници.

Този път става въпрос за логистиката - китайският бизнес се страхува от "руска следа" и иска да доставя своите продукти през трети страни.

След въвеждането на вторични санкции от страна на САЩ търговията между двете страни се усложни заради забавени плащания след по-задълбочените проверки дали сделките не попадат под ударите на санкциите. Обикновено трансакциите минават през малки регионални китайски банки. От средата на юли обаче китайски компании, основно доставчици на електроника, са поискали доставките да минават през трети страни.

Такава дестинация е Иран, разказват представители на редица руски компании пред "Известия". Според тях има и други пътища, които обаче не са тествани и е необходимо време за формирането им. В Русия са уверени, че ще се справят и с това предизвикателство, търсейки помощ от приятелски страни, но признават, че ще има ръст на цената на стоките, защото се добавя и комисионата за посредника.

Реално каналите през приятелски страни бяха разработени още през 2022 година, казва Павел Кузнецов, зам.-директор на Института за Китай и съвременна Азия към Руската академия на науките. Той цитира същественото увеличение на вноса от Киргизстан и Казахстан, както и някои държави от Близкия изток и Турция. Според него може да се говори и за фиктивен внос през трети страни и стоките реално никога да не преминат през тези коридори.

Проблемите с разплащанията и доставките от Китай стават стратегически за руската икономика. Страната е основен търговски партньор на Москва след началото на войната в Украйна. Затова и анализаторите препоръчват намиране на алтернативи, включително и криптовалути. Според коментар на централната банка обаче изграждането на тази нова структура на плащанията ще отнеме години.

Преди седмица се появиха данни, че Москва и Пекин възраждат бартерните размени помежду си, за да решат проблемите с разплащанията на стоките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:05 | 19.08.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още