fallback

Руската икономика се готви за десетилетия западни санкции

Войната в Украйна е само претекст за налагането им, коментира руски високопоставен държавен представител

17:12 | 17.08.24 г.
Автор - снимка
Създател

Икономическите санкции, наложени на Русия от Запада, ще останат в сила в продължение на десетилетия, дори да има мирно решение на конфликта в Украйна. За това предупреждава високопоставен представител на руското външно министерство, цитиран от Ройтерс.

Русия стана най-санкционираната от западни държави страна, след като започна инвазията в Украйна през февруари 2022 г., изпреварвайки по този показател Иран и Северна Корея. Но въпреки оказвания натиск руската икономика е нараснала с 4,7% през първото полугодие на тази година.

„Тази история ще продължава с десетилетия. Каквото и да е развитието и резултатите от мирно уреждане в Украйна, това в действителност е само претекст“, коментира Дмитрий Биричевски, ръководител на департамента за икономическо сътрудничество към външното министерство.

„Санкциите бяха въведени за първи път много по-рано. Тяхната основна цел е несправедлива конкуренция“, каза той по време на дискусионен форум в Москва.

Панелът, озаглавен „Санкциите срещу Русия – напред към безкрайността?“, бе част от по-широк дебат в руските политически и икономически кръгове за това дали Москва трябва да работи за облекчаване на санкциите или да ги приеме като дългосрочна реалност и да се научи да ги заобикаля.

Руският президент Владимир Путин заяви, че премахването на всички санкции, наложени на Русия, ще е сред условията за сключване на мир. Мнозина руски бизнесмени зад закрити врата изразяват недоволство от санкциите, но се страхуват да не загубят състоянието си, ако се противопоставят на Путин или високопоставени представители на армията и разузнаването във военно време.

Миналата седмица милиардерът Олег Дерипаска се оказа изправен пред критики, след като направи необичаен антивоенен коментар, призовавайки за примирие без условия.

Според Биричевски от санкциите има някои ползи, тъй като се принудили Русия да реструктурира икономиката си и да произвежда стоки с по-голяма добавена стойност, които преди това са били внасяни от западни страни.

„През 90-те смятахме, че ако имаме петрол и газ, можем да си купим всичко останало от чужбина. Сега не можем да си купуваме“, заяви той.

Представителят на външното министерство също така предупреди, че „спиралата от санкции“ ще продължи да предизвиква още трудности, тъй като западните регулатори се фокусират върху сектори, които все още не са санкционирани.

Западните държави оказват натиск и върху търговските партньори на Москва, заплашвайки да спрат достъпа им до западни пазари, ако си сътрудничат с Русия, допълни Биричевски.

По думите му Москва споделя стратегии с други санкционирани държави като Иран, Северна Корея и Венецуела с цел да създаде международна коалиция, която съвместно да устои на натиска от Запада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:58 | 17.08.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още