fallback

Унгария се опитва да отключи европейски средства с нова антикорупционна стратегия

Мерките ще бъдат публикувани на специален сайт, обяви правителството, въпреки че не даде конкретен краен срок

16:38 | 16.08.24 г.

Правителството на Унгария заяви, че е приело нова антикорупционна стратегия като част от усилията за отключване на ключови фондове на Европейския съюз, без незабавно да разкрива подробности, съобщава Bloomberg.

Кабинетът одобри стъпки за борба с измамите и подкупите, свързани с финансирането на блока, съгласно решение, подписано от премиера Виктор Орбан и публикувано в държавен вестник късно в четвъртък. Мерките ще бъдат публикувани на специален сайт, обяви правителството, въпреки че не даде конкретен краен срок.

ЕС задържа финансиране за около 20 млрд. евро, предназначено за Унгария, поради опасения за подкупи и неспазване на принципа за върховенство на закона при управлението на Орбан. Унгария е класирана като най-корумпираната нация в ЕС в последното годишно проучване на Transparency International. Страната заема 76-о място от 180 държави, участващи в проучването. За сравнение България заема 67-о място.

През декември 2023 година ЕК съобщи, че приетата от Унгария съдебна реформа е в състояние да реши проблемите с независимостта на съда и вдигна блокадата върху 10 млрд. евро от средствата, предвидени за страната в бюджета. Повечето пари по кохезионните фондове обаче остават замразени. Едно от условията за отпускането им е именно мерки за борба с корупцията, но също така и признаване на правата на ЛГБТ общността, както и на търсещите убежище и на академичната общност.

По-рано тази година ръководителят на Унгарския орган за почтеност - държавна институция, създадена по искане на ЕС за идентифициране на злоупотребата със средствата на блока - поиска допълнителни правомощия за борба с корупцията по високите етажи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:39 | 16.08.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още