fallback

Продажбите на дребно във Великобритания се възстановяват след отстъпки от търговците

Обемът на стоките, продадени в магазините и онлайн, е нараснал с 0,5% през юли след ревизиран спад от 0,9% за предходния месец

10:18 | 16.08.24 г.

Продажбите на дребно в Обединеното кралство се възстановяват през юли, след като по-слънчевото време стимулира разходите в универсални магазини и спортно оборудване след летните намаления на търговците, съобщава Bloomberg.

Обемът на стоките, продадени в магазините и онлайн във Великобритания, е нараснал с 0,5% през юли след ревизиран спад от 0,9% за предходния месец, посочва Националната статистическа служба. Икономистите очакваха ръст от 0,6%, а спадът през юни е по-малък от докладваните по-рано 1,2%.

Цифрите предполагат по-силен старт на третото тримесечие, след като разходите в магазините задържаха по-широкото икономическо производство през юни. Това може да показва и, че най-лошото от свиването на разходите за живот остава зад гърбовете на потребителите, с инфлация, охладена до целта на Английската централна банка (АЦБ) от 2%.

Като се изключат горивата, продажбите на дребно се повишават с 0,7%, което представлява по-голям ръст от очакваното от икономистите увеличение от 0,6 на сто.

Делът на продажбите, направени онлайн, също се увеличава до 27,8% от 27,4% за предходния месец.

Инвеститорите очакват АЦБ да намали лихвените проценти поне още веднъж тази година, след като ги понижи на 1 август от най-високото им ниво за последните 16 години. Двуцифрената инфлация, която достигна своя връх през 2022 г., заедно с високите разходи по заеми, източиха бюджетите на потребителите, оставяйки хората да плащат повече, за да купуват по-малко на брой стоки.

Премиерът Киър Стармър постави стимулирането на икономиката в центъра на дневния ред на своята Лейбъристка партия, след като спечели изборите на 4 юли. Търговците на дребно междувременно казват, че са загрижени за слабостите в разходните модели.

Британският консорциум за търговия на дребно посочва, че представителите му съобщават за разочароващи продажби през юли и че обемите вероятно ще останат под сезонните норми през август. Организацията заяви, че отчита 0,5% увеличение на продажбите миналия месец, по-бавно от темпа от 1,5% преди година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:19 | 16.08.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още