fallback

Индустриалното производство в САЩ се свива с най-бързия си темп от януари

Основна причина за това е понижението при фабричното производство заради урагана „Берил“

18:10 | 15.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Промишленото производство в САЩ е спаднало през юли с най-бързия си темп от началото на годината. Основна причина за това е свиването на фабричното производство, което включва свързаното с урагана „Берил“ намаляване на дейността на рафинериите в крайбрежието на Мексиканския залив, предава Bloomberg.

Спадът от 0,6% на производството в заводите, мините и при комуналните услуги следва покачването от 0,3% месец по-рано, сочат данни на Федералния резерв от четвъртък. Прогнозата в анкета на Bloomberg сред икономисти сочеше намаление от 0,3 на сто.

Производството в промишлеността се е понижило с 0,3%, докато добивът на полезни изкопаеми и енергия е останал без промяна. Секторът на комуналните услуги отчита намаление с 3,7%.

Производството в заводите беше нарушено, след като в началото на месеца „Берил“ удари източната част на Тексас и причини масово прекъсване на електрозахранването на милиони домове и предприятия.

Фед съобщи, че ураганът е предизвикал затваряне на предприятия и е намалил добива на природен газ. Според оценките стихията е задържала общото фабрично производство с 0,3%, а спадът в производството на моторни превозни средства е бил ограничен с 0,6%.

Индустриалното производство в САЩ намалява под влияние на урагана "Берил". Изображение: Bloomberg

Като се изключи автомобилният сектор, фабричното производство се е увеличило с 0,3% през юли. През предходния месец то беше останало без промяна.

Отделни данни от днес показаха, че производството в щата Ню Йорк се е свило за девети пореден месец, а бизнес активността в региона на Филаделфия е намаляло за първи път от януари насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:07 | 15.08.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още