fallback

Китайската икономика не успява да се възстанови след пет поредни тримесечия на спад

Инвестициите в дълготрайни активи неочаквано са се забавили до 3,6% през първите седем месеца на годината

11:12 | 15.08.24 г. 1

Проблемите за китайската икономика продължават, тъй като вялото доверие натежава върху потреблението и инвестициите, излагайки на риск годишната цел на правителството за растеж, предава Bloomberg.

Ръстът на инвестициите в дълготрайни активи неочаквано се е забавил до 3,6% през първите седем месеца на годината, а потреблението е останало слабо въпреки сезонното повишение през миналия месец. Растежът на капиталовите разходи на държавните предприятия се е забавил до 6,3% през първите седем месеца от 6,8% през първото полугодие, докато тези на частните фирми са останали в застой спрямо предходната година.

Инвестициите в инфраструктура са един от основните двигатели на вътрешното търсене, което тази година изостава от производството, посочи Дейвид Ку от Bloomberg Economics, като добави, че очакваното забавяне там представлява предупредителен знак.

Инвестициите в инфраструктура в Китай се забавят, което е тревожен знак. Изображение: Bloomberg

„Това означава, че двигателят на китайската икономика от страна на търсенето също се забавя и губи скорост“, добави той.

Последната моментна снимка на икономиката на стойност 17 трлн. долара показва, че вътрешното търсене почти не се възползва от неотдавнашните усилия на правителството да стимулира потреблението и да коригира дисбалансите във възстановяването на Поднебесната империя. Вместо това икономиката продължава да работи на две скорости, като производството е водещо в растежа.

Националното статистическо бюро съобщи в четвъртък, че промишленото производство е нараснало с 5,1% през юли спрямо предходната година, което е по-малко от увеличението от 5,3% през юни. Коефициентът на безработица в градовете е достигнал 5,2%, което вероятно отразява вълната от висшисти, навлизащи на пазара на труда през лятото.

Икономическото възстановяване на Китай на две скорости продължава. Изображение: Bloomberg

Според Серена Джоу, старши икономист за Китай в Mizuho Securities Asia Ltd., макар че продажбите на дребно са се повишили с 2,7% през юли, което е малко по-добре от прогнозите, те вероятно са се повлияли от по-благоприятната база за сравнение и летния ваканционен сезон.

Дългосрочно облекчение за потребителите е малко вероятно, докато сривът на пазара на недвижими имоти в страната свива бюджетите на домакинствата.

„Инерцията на икономиката се забави“, казва Динг Шуанг, главен икономист за Китай и Северна Азия в Standard Chartered Plc. „Това поставя повече предизвикателства пред целта за постигане на икономически растеж от около 5% през тази година.“

Растежът на инвестициите в Китай се забавя. Изображение: Bloomberg

През юли икономиката беше „като цяло стабилна“ с известно подобрение, се казва в изявление на Националното статистическо бюро. „Налице е нарастващо отрицателно въздействие от променящата се външна среда, докато вътрешното търсене остава недостатъчно“.

Липсата на значимо възстановяване на икономиката вероятно ще засили призивите за допълнителни политически стимули. На неотдавнашното заседание на Политбюро висшите ръководители на страната вече дадоха сигнал за по-благоприятна позиция спрямо растежа, като обещаха да пренасочат фокуса си към потреблението, макар че широките обещания бяха посрещнати скептично на пазара.

Данните, публикувани по-рано този месец, вече предоставиха доказателства за слабото начало на третото тримесечие. Растежът на износа на Китай неочаквано се забави през юли, тъй като поръчките в чужбина започнаха да намаляват, а банковите кредити на страната за реалната икономика се свиха за първи път от 19 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:55 | 15.08.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още