fallback

Суми за милиарди на руски компании са блокирани в чужбина заради забавяне на плащанията

От началото на годината чуждестранните финансови активи на руските фирми са се увеличили с почти 45 млрд. долара

14:50 | 14.08.24 г.

През тази година руските компании отбелязват огромен скок в размера на паричните средства, натрупани в чужбина, тъй като заплахата от вторични финансови санкции от страна на САЩ води до все по-големи забавяния в международните търговски разплащания, пише Bloomberg. 

Според данни на Руската централна банка, публикувани във вторник, през първите седем месеца на годината чуждестранните финансови активи са се увеличили с почти 45 млрд. долара в сравнение с 21 млрд. долара през същия период на предходната година. Макар че част от тях са инвестиции в чужбина, скокът е главно натрупване на вземания на руски компании поради затруднения с международните разплащания, посочва централната банка.

Последните усилия на Вашингтон да ограничи възможностите на Кремъл да финансира войната си срещу Украйна повишиха риска от вторични санкции дори за местните банки в страните, които търгуват с Русия. Това доведе до по-дълги забавяния и повече смущения при плащанията към и от ключови партньори, включително Китай и Турция.

„Това е нова реалност“, посочва Софя Донец, икономист в T-Investments. „Банките винаги са имали депозити в чуждестранни банки и обратното. До голяма степен това винаги е било история за взаимни разплащания, необходимо е било да ги поддържат помежду си. Сега това придобива друга, нова форма, която отразява търговската дейност. Става дума за дълг“.

Според Алекс Исаков, икономист за Русия в Bloomberg Economics, забавянето на разплащанията между руските вносители и износители и техните чуждестранни контрагенти не е довело до срив на търговията, но води до намаляване на ликвидността. Според него руските корпорации трябва да чакат по-дълго, за да получат пари за износа си, и да извършват плащания за вноса по-рано, което по същество води до принудително кредитиране. 

„Принудителното финансиране на търговията означава, че твърдата валута е по-оскъдна и по-скъпа“, казва Исаков.

В момента руските банки са изправени пред недостиг на юани, основната чуждестранна валута за външната търговия на страната, който принудително повишава разходите, тъй като китайските партньори все повече се страхуват да не бъдат санкционирани от САЩ за косвено финансиране на руската военна машина.

През първите седем месеца руският износ е останал стабилен на ниво от 239 млрд. долара, докато вносът е намалял с 8% спрямо същия период на миналата година до 163 млрд. долара, сочат данните. Санкциите, наложени от САЩ върху финансовата инфраструктура на Русия през юни, все още не са забавили вноса, включително от Китай, който през юли нарасна спрямо предходния месец.

По данни на Руската централна банка чуждестранните активи са се увеличили с 4,7 млрд. долара през миналия месец и с 5 млрд. долара през юни. Данните показват увеличението, а не общата сума.

„Това наистина е нов и вероятно значителен фактор, но не е единствената причина за отлива“, изтъква Донец и обяснява, че очаква подробни данни за второто тримесечие, за да разбере по-общата картина. Според нея засега централните банкери се опитват да потушат опасенията, че капиталът напуска страната.

„Централната банка на Русия иска да ни убеди, че тези 45 млрд. долара чуждестранни активи не са реално изтичане на капитали“, казва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:50 | 14.08.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още