fallback

Темпът на растеж на БВП в ЕС остава стабилен през второто тримесечие

Евростат отбелязва, че броят на заетите лица в еврозоната се увеличава с 0,2% през второто тримесечие, като ръстът е подобен и за ЕС

14:14 | 14.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Сезонно коригираният брутен вътрешен продукт (БВП) на Европейския съюз (ЕС) нараства през второто тримесечие с 0,3 на сто спрямо периода януари-март 2024 г., като за еврозоната увеличението е същото, сочи нов доклад на статистическата служба на блока Евростат.

В сравнение със същото тримесечие на 2023 г. икономиката се разширява с 0,6 на сто в еврозоната и с 0,8 на сто за целия ЕС. През предходното тримесечие БВП се разширява с 0,5% за еврозоната и с 0,6% за блока на годишна база.

Икономиката на България междувременно се разширява през второто тримесечие с 2% на годишна база и с 0,5 на сто на тримесечна база.

През първото тримесечие българската икономика се е разраснала съответно с 1,9% на годишна и с 0,5 на сто на месечна база.

Брутен вътрешен продукт на ЕС и еврозоната. Графика: Евростат

През второто тримесечие на годината БВП на САЩ се увеличава с 0,7 на сто на тримесечна база (след 0,4-процентен ръст през първото тримесечие). На годишна основа американската икономика се разширява с 3,1%, докато през първото тримесечие тя отчита ръст от 2,9 на сто.

Промяна в заетостта в ЕС и еврозоната. Графика: Евростат

Евростат отбелязва, че броят на заетите лица в еврозоната се увеличава с 0,2% през второто тримесечие, като ръстът е подобен и за ЕС. През първото тримесечие показателят напредва с 0,3 на сто както за блока, така и за еврозоната.

В сравнение със същото тримесечие на предходната година заетостта се е увеличила с 0,8% в еврозоната и с 0,7% в ЕС. През предходния период показателят напредва съответно с 1% за еврозоната и с 0,9 на сто за ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:15 | 14.08.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още