fallback

Инфлацията при производителите в Япония се ускорява за шести пореден месец

Индексът на производствените цени за японските фирми е нараснал с 3% през юли

12:48 | 13.08.24 г.

Инфлацията, измерена чрез цените на производител в Япония, се е ускорила през юли, отбелязвайки шест поредни месеца на ръст. Причината е, че прекратяването на субсидиите за комунални услуги доведе до повишаване на енергийните разходи, предаде Bloomberg.

Индексът на производствените цени за японските фирми е нараснал с 3% на годишна база, съобщи Японската централна банка във вторник. Повишението не е успяло да надхвърли очакванията на икономистите за увеличение от 3,1%. Спрямо предходния месец цените са нараснали с 0,3%, което е в унисон с прогнозата на експертите.

Докладът от днес показва и 10,8% увеличение на деноминираните в йени разходи за вносни материали, отразявайки влиянието на слабата йена върху инфлацията. Производствените разходи за електроенергия, газ и вода са се увеличили с 6,7% спрямо предходната година.

Производствените цени в Япония продължават да се повишават. Изображение: Bloomberg

Спадът на курса на йената през тази година оказа допълнителен натиск върху инфлацията, като повиши разходите за внос на суровини, храни и горива. Гуверньорът на Японската централна банка Казуо Уеда заяви след повишаването на основния лихвен процент на банката на 31 юли, че властите ще продължат да го увеличават, ако перспективите за цените и растежа се материализират.

Изявлението му бе последвано от скок на йената и поевтиняване на акциите, което накара неговият заместник Шиничи Учида миналата седмица да обещае, че централните банкери ще се въздържат от повишаване на лихвите в моменти, когато финансовите пазари са нестабилни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:48 | 13.08.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още