fallback

Икономисти предвижат минимален растеж на германската икономика през тази година

Брутният вътрешен продукт на страната вероятно ще се повиши с едва 0,1%

16:30 | 12.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Според икономисти Германия е изправена пред перспективата да не постигне почти никакъв растеж през тази година след изненадващия спад на икономиката през второто тримесечие.

Брутният вътрешен продукт на страната вероятно ще се повиши с 0,1% през 2024 г., което е спад спрямо предходната прогноза за ръст от 0,2%, показва месечното проучване на Bloomberg. Анализаторите също така намаляват прогнозата си за 2025 г. със същия размер - до 1,1%.

Икономиката на Германия ще нарасне още по-малко през тази година. Изображение: Bloomberg

Понижената оценка е следствие от данни, които показаха, че индустриалните проблеми на Германия продължават да спъват растежа. Това доведе до неочаквано свиване на най-голямата европейска икономика през второто тримесечие на годината.

Въпреки че данните от миналата седмица показаха, че фабричните поръчки и индустриалното производство са се увеличили в края на този период, този ръст все още не е достатъчен, за да компенсира загубените до момента позиции.

През юни износът не е успял да се повиши, което подчертава предизвикателствата, пред които е изправена производствената база, която преди това беше основен двигател на германския растеж. Според проучване на Bloomberg Economics половината от спада в промишлената активност там може да е структурен.

Анализаторите все пак прогнозират, че сега ще започне забавено възстановяване с непрекъснато разширяване до 2026 г. Това може да бъде утеха за канцлера Олаф Шолц, който се е радвал на растеж през по-малко от половината календарни тримесечия, откакто е поел поста, и е изправен пред избори през следващата година.

Прогнозата на икономистите за ръст от 0,1% е в съответствие с тази на Европейската комисия за 2024 г. Международният валутен фонд, Германската централна банка и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) очакват малко по-бърз растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:31 | 12.08.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още