fallback

Оборотите на руската военна икономика се забавят

Трудовите ресурси са практически изчерпани предвид ожесточената конкуренция за новобранци между военните и бизнеса, а това също ще ограничи растежа

20:35 | 09.08.24 г. 3
Автор - снимка
Редактор

Прегряващата икономика на Русия, подхранвана от огромните разходи на Кремъл заради войната в Украйна, вероятно върви към рязко охлаждане заради нарастващите ограничения върху ключовите сектори, които поддържаха растежа досега.

Трудовите ресурси са практически изчерпани предвид ожесточената конкуренция за новобранци между военните и бизнеса, което също е вероятно да ограничи по-нататъшното разрастване на свързаните с отбраната индустрии, пише Bloomberg.

Строителният и банковият сектор вече не са защитени от въздействието на много високите лихвени проценти, след като повечето субсидирани от държавата ипотечни програми бяха прекратени миналия месец, допълва агенцията.

Въпреки че се очаква брутният вътрешен продукт да скочи с повече от 4% годишно през второто тримесечие, растежът вероятно ще се забави наполовина на това ниво през останалата част от годината, според икономисти, анкетирани от Bloomberg.

Прогнозата „е настроена да покаже последен скок на растежа, преди икономиката на Русия да започне значително да се охлажда“, казва Алекс Исаков, руски икономист в Bloomberg Economics. Той очаква растежът на Русия да се забави до около 2% през втората половина на годината и да достигне 0,5%-1,5% през следващата година.

Графика: Bloomberg

Руското правителство значително увеличи разходите, след като започна войната в Украйна в края на февруари 2022 г. Кремъл наля огромни суми в отбранителната промишленост, за да смекчи въздействието на санкциите, наложени от САЩ, Европейския съюз (ЕС) и партньорите им. Това доведе до прегряване на икономиката до степен, невиждана отпреди световната финансова криза през 2008 г., заради огромния скок на вътрешното търсене, според управителя на руската централна банка Елвира Набиулина.

„Резервите от работна ръка и производствен капацитет са почти изчерпани“, коментира Набиулина.

Миналия месец централната банка повиши основния лихвен процент с 200 базисни пункта до 18%, най-високото ниво от първите седмици на войната. Целта на институцията е да противодейства на рисковете от стагфлация, тъй като растежът на цените продължава да се ускорява.

Безработицата в Русия, ключов признак за прегряване, спадна до историческо дъно от 2,4% и под това на която и да е държава от Г-7.

На бизнеса в Русия не му достигат повече от 2 млн. работници, според Федералната статистическа служба. Централната банка например е прекратила собствения си парк от бронирани превозни средства за превозване на пари, тъй като много от служителите, заети с тази дейност, са се прехвърлили да работят във фабриките от военно-промишления комплекс.

Графика: Bloomberg

Все по-големите нужди от новобранци за армията продължават да увеличават натиска върху пазара на труда. Правителствените служители рязко увеличиха бонусите за набиране на нови доброволци за войските, за да попълват редиците.

Икономическата активност през юни показва признаци на охлаждане в повечето сектор. Растежът на строителството например е най-нисък от 2020 г., когато пандемията беше в разгара си, според данни на Министерството на икономиката.

Разширяването на производството, водено от военните поръчки, е наполовина по-малко през юни в сравнение с май. Търговията на едро, включително продажбите на енергия, се забавя до по-малко от 2% ръст в сравнение с двуцифрен растеж в процентно изражение през предходните месеци, показват данните на Министерството на икономиката.

„Бурната военна индустрия на Русия изглежда достига тавана на растежа поради жестоката конкуренция за работна ръка, ограниченията за използване на оборудването и все по-трудния достъп до вносни компоненти“, коментира икономистът Алекс Исаков.

Политиците се надяват, че признаците на забавяне през юни и юли показват охлаждане на вътрешното търсене, според протокола от последното заседание на централната банка на Русия за лихвите. Другото обяснение би означавало, че инфлационният натиск остава висок въпреки усилията на институцията да го ограничи.

Графика: Bloomberg

Капиталовите инвестиции в Русия остават високи, като потенциално тестват границите на икономическия растеж в дългосрочен план, според прогнозите на централната банка. Санкциите подтикнаха инвестициите в местното производство на самолетни части, оборудване, електроника и компоненти в отговор на търсенето, коментира Илдар Мухамедиев, директор на местната платформа за обществени поръчки TenderPro LLC.

„Компаниите в Русия не намаляват инвестиционната си активност“, посочва той, като цитира проучване на неговата компания. Данните показват 70% скок в броя на капиталовите проекти, започнати през първите седем месеца на годината, в сравнение със същия период на 2023 г.

Трудовите и технологичните ограничения обаче може да се окажат по-трудни за разрешаване, тъй като войната продължава вече трета година. Потенциалът за растеж на Русия е възпрепятстван от няколко проблема, като нисък растеж на населението, високи разходи за труд на единица продукция и много лош инвестиционен климат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:19 | 09.08.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още