fallback

Положителната страна на по-слабата икономика: по-евтин бензин

Страховете от забавяне и летен срив на финансовите пазари тласнаха петрола към най-ниското му ниво от месеци

09:10 | 10.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Икономическата тревога, която предизвика лятна уплаха на глобалните пазари, може да изненада американските потребители тази есен с по-ниски цени на бензиностанциите, пише колумнистът на Wall Street Journal Джоу Уолъс.

Страховете от икономическо забавяне в САЩ и Китай, двата най-големи потребители на "черно злато", доведоха до спад на цените на Брента с около 8% през последния месец. По-рано тази седмица, когато колебанията при японските акции и йената се предадоха и на други пазари, фючърсите върху Брента паднаха до най-ниското си ниво на затваряне от януари.

Въпреки че Брентът възстанови някои загуби през последните дни, след като данните показаха спад в запасите от суров петрол в САЩ, той е спаднал с 14% от най-високата си цена на затваряне за 2024 г. от около 78 долара за барел. Спадът е особено впечатляващ в период на ескалиране на напрежението в Близкия изток, като Иран и "Хизбула" заплашват с ответни удари срещу Израел.

Цените на петрола в САЩ също спаднаха, понижавайки акциите на компании, включително Chevron и оператора на рафинерии Phillips 66. Средните цени на бензина са намалели с почти 5 цента до 3,46 долара за галон през последния месец, според AAA. Това е спад от 3,82 долара преди година.

За шофьорите може да предстоят още облекчения, коментира Джон Килдъф, партньор-основател на енергийно фокусирания хедж фонд Again Capital. Движенията на пазарите на суров петрол обикновено отнемат няколко седмици, за да стигнат до бензиностанциите, като се има предвид дългата верига за доставки. Килдъф заяви, че залага на по-нататъшен спад на цените на петрола, бензина и дизела, като каза, че Саудитска Арабия може да преосмисли плановете си да започне да произвежда повече петрол тази есен, ако фючърсите върху него в САЩ паднат под 70 долара за барел.

Първото предупреждение за петролните бикове дойде от Китай, където вносът на суров петрол по море наскоро падна до 18-месечно дъно, според доставчика на корабни данни Kpler. Анализаторите му отдават спада на по-широкото икономическо неразположение на Китай – една мярка, публикувана миналата седмица, сочи свиване на фабричната дейност през юли – както и преминаването към превозни средства, които не изискват петрол.

Някои анализатори казаха, че продажбите на електрически автомобили тепърва ще намаляват значително търсенето на бензин. Международната агенция по енергетика (МАЕ) обаче изчислява, че бързото навлизане на камиони, работещи с втечнен природен газ, вече е започнало да намалява търсенето на дизелово гориво в Китай.

По някои показатели Китай консумира по-малко петрол като цяло, отколкото преди година - 3% по-малко през юли, според изчисленията на Goldman Sachs. Анализаторите от инвестиционната банка тази седмица посъветваха инвеститорите да се пренасочат от суровия петрол към златото в своите портфейли.

През тази година като цяло МАЕ все още смята, че Китай ще използва повече "черно злато", отколкото през 2023 г. Но агенцията понижи прогнозата си за ръст на дневното търсене до 400 000 барела, от прогнозата си за 700 000 барела през януари.

В световен мащаб е вероятно дневното търсене на петрол да нарасне с между 1,2 и 1,5 милиона барела тази година, до нов рекорд, посочва Марк Хюм, който управлява фонд за суровини в BlackRock. Но производството може да нарасне още повече след ръст на производството в Бразилия, Гвиана, Норвегия, Канада и САЩ.

„Това, което наблюдаваме внимателно, разбира се, е страната на търсенето“, отбелязва Хюм. Няколко рафинерии в Азия, САЩ и Европа намалиха количеството суров петрол, което преработват, което показва, че търсенето на крайните потребители е намаляло, добавя той.

Един фактор, който може да даде тласък на цените на петрола, е намаляването на лихвите от Федералния резерв, изтъква Саад Рахим, главен икономист в търговеца на суровини Trafigura. Замразеният пазар на имоти в САЩ намали търсенето на петрол, като ограничи броя на хората, които оборудват нови домове с обзавеждане.

Междувременно отслабващият пазар на труда може да насърчи повече хора да пътуват до работното място, вместо да работят от вкъщи. „Вероятно сме ограничени в определен диапазон за известно време, докато видим как се развиват нещата“, каза Рахим за цените на суровия петрол.

Очаква се нова вълна от предлагане да удари пазара от октомври, когато членовете на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и техните съюзници, включително Саудитска Арабия, Русия и Ирак, ще започнат да отменят скорошните съкращения на производството.

Това е една от причините, поради които Ребека Бабин, управляващ директор на CIBC Private Wealth, каза, че не вижда възстановяване на цените на суровия петрол с повече от 10%. Повечето от паричните мениджъри, които залагаха на по-високи цени, продадоха тези позиции, което може да помогне на петрола да поскъпне след положителни икономически данни.

„Търсенето няма да се срине, но от друга страна знаем, че има количества, които ще се появят на пазара през есента“, смята Бабин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:13 | 10.08.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още