fallback

Потребителското доверие у нас продължава да се подобрява през юли

Засилва се оптимизмът на потребителите както по отношение на икономиката, така и на личните финанси

11:36 | 07.08.24 г.

Общият показател на потребителското доверие расте през юли 2024 г. с 5,6 процентни пункта спрямо равнището си от април (от -14% на -8,4%), отчита Националният статистически институт (НСИ). Засилва се оптимизмът на потребителите както по отношение на икономиката, така и на личните финанси. Ако през пролетта преобладаваше очакване за засилване на инфлацията, то през лятото тази тревога е по-слабо изразена.

Подобрение на потребителското доверие се отчита както сред населението в градовете, така и сред това в селата – съответно с 4,5 и 8,8 пункта.

Източник: НСИ

Според оценките на потребителите общата икономическа ситуация в страната през последните 12 месеца се подобрява, като и очакванията им за следващите 12 месеца са благоприятни. По-позитивни в сравнение с 3 месеца по-рано са и оценките и очакванията на потребителите относно промените във финансовото състояние на техните домакинства.

Източник: НСИ

НСИ отчита очакване безработицата в страната през следващите 12 месеца да запази равнището си (13,6 пункта през април до 13,3 пункта през юли).

Потребителите продължават да отчитат нарастване на потребителските цени през последната година, но с по-слаб темп спрямо оценките, регистрирани през април. Инфлационните им очаквания за следващите 12 месеца са по-слабо изразени, отчитат още от НСИ.

През юли се регистрира леко подобрение на общата оценка на условията за спестяване при настоящата икономическа ситуация в страната, като се наблюдава и известна положителна промяна в очакванията за следващите 12 месеца. Последната анкета отчита и малко по-позитивна нагласа в намеренията на потребителите да извършват разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба, за „покупка или построяване на жилище (вила)“ и за „подобрения в дома“ през предстоящите 12 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:35 | 07.08.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още