fallback

Обемът на търговията на дребно в еврозоната и ЕС е спаднал през юни

На месечна база показателят за България се е повишил с 1,4%

16:05 | 06.08.24 г.

През юни 2024 г. сезонно изгладеният обем на търговията на дребно е намалял с 0,3% в еврозоната и с 0,1% в Европейския съюз на месечна база. Това сочат данни на Европейската статистическа служба, публикувани във вторник.

През май показателят показа увеличение едва с 0,1% както в еврозоната, така и в целия ЕС.

На годишна база през юни календарно изгладеният индекс на продажбите на дребно се е понижил с 0,3 на сто във валутния съюз и е нараснал с 0,1% в евросъюза.

В еврозоната през юни 2024 г. в сравнение с май обемът на търговията на дребно се е свил при хранителните стоки, напитките и тютюневите изделия с 0,7%, с 0,1% при нехранителните стоки (с изключение на автомобилните горива) и се е увеличил с 0,5% при автомобилното гориво в специализираните магазини.

В ЕС търговията на дребно е намаляла при хранителните продукти, напитките и тютюневите изделия с 1%, останала е без промяна при нехранителните продукти и е нараснала с 0,6 % при автомобилните горива в специализираните магазини.

Сред държавите членки, за които има налични данни, най-големият месечен спад на общия обем на търговията на дребно е регистриран в Хърватия (2,7%), Австрия (2,3%), Латвия и Литва (с по 1,7%). Най-голямо увеличение се наблюдава в Румъния (1,8%), България (1,4%) и Дания (1%).

На годишна база обемът на търговията на дребно в еврозоната е намалял при хранителните стоки, напитките и тютюневите изделия с 0,7%, увеличил се е при нехранителните стоки с 0,3% и е нараснал при автомобилно гориво в специализирани магазини с 0,3%.

За целия Европейски съюз показателят е намалял при хранителните продукти, напитките и тютюневите изделия с 0,5%, при нехранителните продукти - с 0,7%, а при автомобилното гориво в специализираните магазини се е повишил с 0,5 на сто.

Сред държавите членки най-голямо годишно увеличение на общия обем на търговията на дребно е регистрирано в Румъния (10,2%), Люксембург (7,9%) и Хърватия (5,4%). Най-големи спадове са отчетени в Белгия (7,3%), Естония (4,1%) и Австрия (3,9%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:05 | 06.08.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още