fallback

Активността в сектора на услугите в САЩ се разширява с умерен темп

Това може да помогне за разсейване на новите опасения от потенциална рецесия в страната

17:58 | 05.08.24 г.

Секторът на услугите в САЩ се е разширил през юли, след като месец по-рано се сви с най-рязък темп от четири години насам. Това може да помогне за разсейване на новите опасения за потенциална рецесия в страната, предаде Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на Института за управление на доставките (ISM) в сферата на услугите е нараснал с 2,6 пункта до 51,4 пункта през миналия месец. Резултат над 50 пункта означава разширяване.

Показателят бе подкрепен от възстановяването на заетостта, поръчките и бизнес активността в сферата на услугите, което показва, че най-голямата част от икономиката расте със скромни темпове. Докладите от миналата седмица, показващи отслабване на пазара на труда и спад в производството, породиха опасения за съществено забавяне на икономиката и разклатиха световните финансови пазари.

Показателят на ISM за заетостта в услугите се е разширил за първи път от началото на годината и с най-бързия темп от септември насам. Резултатите от проучването следват правителствените данни от петък, които показаха, че равнището на безработица се е повишило до почти тригодишен връх от 4,3%, а ръстът на заплатите се е забавил значително.

Докладът за работните места повиши вероятността Федералният резерв да прибегне до по-агресивно намаляване на лихвените проценти до края на годината.

Също така миналата седмица данните на ISM показаха най-голямото свиване на производството от осем месеца насам. Производственият индекс на групата се понижи до повече от четиригодишно дъно, а заетостта в заводите се сви най-много от времето след пандемията от Covid-19.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:59 | 05.08.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още