fallback

Активността в сферата на услугите в Япония се възстановява през юли

Окончателният индекс на мениджърите по поръчките се е повишил до 53,7 пункта

11:08 | 05.08.24 г.

Активността в сектора на услугите в Япония се е върнала към растеж през юли благодарение на стабилното вътрешно търсене, но бавните поръчки от чужбина и нестихващият натиск върху разходите продължават да притискат предприятията. Това сочи проучване, цитирано от Ройтерс.

Окончателният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) на Jibun Bank Service се е повишил до 53,7 пункта през миналия месец спрямо 49,4 пункта през юни, което беше първото свиване на показателя от 21 месеца.

Макар че показателят отново се е върнал над границата от 50 пункта, която разделя експанзията от свиването, той се е понижил спрямо по-ранната оценка от 53,9 пункта.

На този фон новият експортен бизнес на компаниите от сектора на услугите се е свил за първи път от седем месеца, което говори за слаб глобален икономически растеж.

Според по-ранни проучвания слабото търсене от чужбина е засегнало по-силно японския производствен сектор в съчетание с по-високите разходи за суровини, енергия и труд.

Според PMI данните в сектора на услугите през юли, които показват, че цените на суровините са се увеличили за 44-и пореден месец, компаниите извън производствения сектор също са били засегнати от нарастващите разходи. В същото време цените, които компаниите налагат на клиентите си, са нараснали по-бързо, отколкото през юни. Неотдавнашни данни на Японската централна банка също отчетоха, че цените на корпоративните услуги са нараснали с най-бързи темпове от повече от девет години.

През юли съставният PMI индекс, който обединява дейностите в сферата на производството и услугите, се е върнал към позитивна стойност от 52,5 пункта спрямо 49,7 пункта през предходния месец. Но мениджърите в различните отрасли са предпазливи по отношение на рисковете от устойчив инфлационен натиск, който да повлече икономиката надолу през следващите месеци.

Миналата седмица ЯЦБ повиши лихвените проценти до най-високите им нива от 2008 г. насам в отговор на разширяващото се увеличение на заплатите и инфлацията при цените на услугите, като гуверньорът Казуо Уеда намекна за обсъждани допълнителни повишения през следващите месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:08 | 05.08.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още