fallback

Активността в сферата на услугите в Китай се разширява, но външното търсене се забавя

Индексът на мениджърите по поръчките в сферата на услугите се е повишил до 52,1 пункта

10:36 | 05.08.24 г.

Растежът на активността в сферата на услугите в Китай се е ускорил през юли благодарение на новите поръчки, въпреки че инерцията на търсенето от чужбина се е забавила до най-бавния си темп от 11 месеца насам. Това показва проучване на частния сектор в Поднебесната империя, цитирано от Ройтерс.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на Caixin/S&P Global в сферата на услугите се е повишил до 52,1 пункта от 51,2 пункта през юни, което сочи разширяване за 19-и пореден месец. Индексът обхваща предимно частни и експортно ориентирани компании, а границата от 50 пункта разделя експанзията от свиването на месечна база.

За сравнение, официалният PMI индекс в сектора на услугите показа, че през юли секторът е бил в застой спрямо растежа през юни, като продажбите на дребно, услугите на капиталовия пазар и услугите в областта на недвижимите имоти са се свили.

Втората по големина икономика в света нарасна много по-бавно от очакваното през второто тримесечие и е изправена пред дефлационен натиск и продължителен спад на пазара на недвижими имоти, като през юни ръстът на продажбите на дребно се забави до най-слабия си темп от началото на 2023 г.

Проучването на Caixin/S&P показва, че подиндексът на новите поръчки е нараснал до 53,3 пункта през юли от 52,1 пункта през юни, а показателят за търсенето в чужбина показва най-слабото си разширяване от август 2023 г. насам.

Доставчиците на услуги се сблъскват с нарастващите разходи за суровини, заплати и транспорт, но заетостта нараства с най-бързия темп от 11 месеца насам.

Комбинираният PMI индекс на Caixin/S&P, който проследява както сектора на услугите, така и производствения сектор, се е понижил спрямо юни, но остана на територията на разширяването.

Миналата седмица китайските лидери сигнализираха, че фискалната подкрепа до края на годината ще бъде "фокусирана върху потреблението", като целта е да се повишат доходите и социалното благосъстояние - промяна, която отдавна се препоръчва от много икономисти, според които икономическият модел на страната разчита твърде много на инвестициите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:36 | 05.08.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още