fallback

Китайските субсидии за индустрията - мащабни и все по-спешни

Правителството опитва да ускори икономическия ръст, който изглежда все по-бавен

17:01 | 04.08.24 г. 1
Автор - снимка
Създател

Годишно много държави инвестират десетки милиарди долари за подкрепа на икономиката си, но тук Китай се движи в собствени води, пише The Wall Street Journal. Според много оценки през 2019 година Пекин харчи в политиката си за насърчаване на поизводството 1,7% от брутния вътрешен продукт, или 250 млрд. долара.  

Китай с лекота изпреварва САЩ, ЕС и другите експортни икономики в Азия, субсидирайки производството - като се започне от чипове, електромобили, соларни панели и технологии на бъдещето. Тази огромна финансова подкрепа започна да предизвиква вълна от негативни реакции, защото китайският износ залива световните пазари.

Китайските продукти доминират на западните пазари и пречат на развитието на секторите в нововъзникващите икономики, които не могат да се конкурират с евтините китайски стоки, отбелязва The Wall Street Journal. Именно това е и причината за увеличаващите се търговски бариери, пред които се изправя китайската икономика.

Подкрепата за китайската индустрия е не само мащабна - по данни на Kiel 99% от публичните китайски компании съобщават за някаква форма на държавна подкрепа, но и все по-спешна, защото все по-видимо китайската икономика забавя своя ръст. Анализи на Bloomberg показват, че през първата половина на годината износът от китайските пристанища расте с 8,5%, като се увеличава износът на автомобили, стомана и потребителски стоки. Но в следващите месеци картината не е особено ясна, защото активността на индустриалното производство намалява. 

WSJ цитира данни на Wind, според които получателите на държавна подкрепа са даже и петролни и газови компании, телекомуникационни гиганти, както и производители на потребителска електроника, сочат данни на Wind. Сред тях е производителят на батерии CATL, който през 2023 година отчете държавни субсидии в размер на 5,7 млрд. юана (790 млн. долара).

Компаниите получават евтино кредитиране от китайските държавни банки, данъчни облекчения от правителството , както и евтина земя за изграждане на фабрики от местните власти, както и евтина електроенергия и други суровини от държавните компании (които също са субсидирани от държавата).

На Запад индустрията все още има някои преимущества, които се надява да бъдат решаващи - развити капиталови пазари, научни разработки, законодателство в защита на интелектуалната собственост, както и хъбове като Силициевата долина.

След години на сдържаност държавните субсидии отново са на дневен ред навсякъде по света, пише още The Wall Street Journal. Администрацията в Белия дом например предостави 53 млрд. долара за съживяване на производството на чипове в САЩ. Чрез Закона за намаляване на инфлацията са предвидени и милиарди под формата на данъчни облекчения и субсидии за енергийния преход и електрическата мобилност.

В ЕС също залагат на подкрепата за зелената икономика и високотехнологичното производство.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:50 | 04.08.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още