fallback

ООН: Световните цени на храните леко намаляват през юли

Индексът на цените на зърнените култури се е понижил до най-ниското си ниво от близо четири години

14:27 | 02.08.24 г.

Световният индекс на ООН за цените на хранителните продукти леко се е понижил през юли. Спадът при зърнените култури е бил компенсиран отчасти от увеличението на цените на месото, растителните масла и захарта, предава Ройтерс.

Ценовият индекс на Организацията по прехрана и земеделие на ООН, който проследява най-търгуваните в световен мащаб хранителни стоки, е достигнал средно 120,8 пункта през юли, което е спад спрямо отчетените 121,0 пункта през юни.

Индексът на цените на зърнените култури се е понижил с 3,8% до най-ниското си ниво от близо четири години, като световните експортни цени на всички основни зърнени култури са спаднали за втори пореден месец, сочат публикуваният в петък доклад.

Цените на пшеницата са се понижили поради сезонните наличности от продължаващата реколта от зимна пшеница в Северното полукълбо и благоприятните условия за посевите от пролетна пшеница в Канада и САЩ.

"Експортните цени на царевицата също се понижиха, тъй като реколтата в Аржентина и Бразилия се разви по-бързо от миналогодишната, а условията за реколтата в САЩ останаха стабилни", според данните на Организацията по прехрана и земеделие на ООН.

Преди юли индексът на цените на хранителните продукти се повишаваше в продължение на четири последователни месеца, след като през февруари достигна тригодишно дъно. Цените на хранителните продукти отстъпиха от рекордния връх, достигнат през март 2022 г., след нахлуването на Русия в Украйна, която е основен износител на зърнени култури.

Стойността за юли е с 3,1% по-ниска от нивото си преди една година и с 24,7% под най-високата си точка от 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:27 | 02.08.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още