fallback

Трафикът в магазините на дребно на Острова е спаднал за 12-и пореден месец

Британците проявяват все по-голям интерес към разходите за пътуване и отдих

09:48 | 02.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

През юли трафикът в магазините на дребно във Великобритания е спаднал за 12-и пореден месец, тъй като купувачите предпочитат да харчат за почивки и развлечения, а не за дребни стоки, предава Bloomberg.

Броят на хората, които влизат в магазините, е намалял с 3,3% през юли на годишна база, сочат данните на Британския консорциум за търговия на дребно (BRC) и Sensormatic IQ, публикувани в петък. Това надхвърля спада от 2,3% през предходния месец.

Посещаемостта на главните улици се е увеличила с 2,7% спрямо предходната година, но това е било компенсирано от спадове в други области, включително намаление от 3,9% на хората, влизащи в търговските центрове.

Резултатите засилват признаците за промяна в потребителското поведение, като британците проявяват все по-голям интерес към разходите за пътуване и отдих, заяви Хелън Дикинсън, ръководител на BRC. Според нея изборите в Обединеното кралство, които се проведоха на 4 юли, също може да са повлияли на броя на посетителите в магазините.

Според проучване на PwC, проведено по-рано тази седмица, резервациите в последната минута са помогнали на една пета от британците да отделят повече средства за пътувания.

Въпреки че инфлацията в страната се забави, търговците на дребно все още се борят да привлекат купувачите обратно, след като по-високите цени и битовите сметки доведоха до период на предпазливост.

"Ясно е, че кризата с разходите за издръжка на живота продължава да се отразява на доверието на потребителите и вероятно ще ги кара да бъдат предпазливи в харченето още известно време", казва Анди Самптър, консултант по търговия на дребно в Sensormatic Solutions.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:48 | 02.08.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още