fallback

Икономическото възстановяване на Швеция буксува заради спада в производствената активност

Индексът на мениджърите по поръчките за производствения сектор се е понижил до 49,2 пункта

12:38 | 01.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Производствената активност в Швеция неочаквано се е понижила през юли, попарвайки надеждите за бързо икономическо възстановяване. Показателят е надолу за първи път от пет месеца насам, предаде Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на Swedbank/Silf за производствения сектор се е понижил до 49,2 пункта от отчетените през предходния месец 53 пункта. Анкетираните от Bloomberg анализатори очакваха експанзия до 54 пункта.

Така за първи път от февруари насам индексът е под границата от 50 пункта, която разделя свиването от разширяването. Показателят допълва противоречивите индикатори за траекторията на шведската икономика на фона на започналата наскоро кампания на централната банка за облекчаване на паричната политика.

Производственият PMI индекс в Швеция спада под 50 пункта. Изображение: Bloomberg

По-рано тази седмица предварителни данни за икономическото производство през второто тримесечие показаха свиване с 0,8 %, докато показателят за потребителското доверие се повиши до най-високото си равнище от януари 2022 г. насам.

Шведската централна банка ще използва тези данни при следващото си решение за лихвените проценти, което трябва да бъде обявено след по-малко от три седмици. Финансовата институция съобщи, че може да намали основната си лихва до три пъти преди края на годината, а очакванията за намаление още този месец се увеличиха, след като през юли целевият показател за инфлацията спадна до най-ниското си ниво от повече от три години.

Макар че подиндексът за постъпилите поръчки е спаднал до най-ниското си ниво от девет месеца насам през юли, понижението „трябва да се тълкува с известна предпазливост“, заяви анализаторът от Swedbank Йорген Кенемар. „Индустриалната активност обикновено е по-ниска през юли поради отпуските и планираните ремонтни дейности“, добави той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:39 | 01.08.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още