fallback

Фабричната активност в Китай се свива за трети пореден месец

Официалният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) в промишлеността достигна 49,4 пункта

10:17 | 31.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Заводската активност в Китай се свива за трети пореден месец през юли, като осуетява усилията на Пекин да поддържа по-бърз икономически растеж, предаде Bloomberg.

Официалният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) в промишлеността достигна 49,4 пункта, съобщи Националното статистическо бюро на страната в сряда. Цифрата съвпада с прогнозите на икономистите, но е малко под отчетената през юни стойност от 49,5 пункта. От април 2023 г. насам показателят остава под границата от 50 пункта, разделяща растежа от свиването, през почти всички месеци, с изключение на три.

Непроизводственият показател за активността в строителството и услугите се понижи до 50,2 пункта, съобщи статистическата служба, което е под очакванията за 50,3 пункта и предполага забавяне на експанзията спрямо юни.

Фабричната активност в Китай се свива за трети пореден месец. Изображение: Bloomberg

„Индексът на мениджърите по поръчките допринася за доказателствата за слаб растеж в Китай. Вътрешното потребление е слабо, а износът също се сблъсква с предизвикателства от външните пазари“, заяви Уей Чен Хо, икономист в United Overseas Bank Ltd.

От статистическата служба на Поднебесната империя посочват, че производствената активност е намаляла, тъй като юли обикновено е извън сезона за производство и е имало „недостатъчно пазарно търсене и екстремни метеорологични условия като високи температури и наводнения в някои населени места“.

През тази година китайската икономика се представя неубедително, като производството на моменти носи лъч светлина, докато потреблението е затруднено от продължителната криза в сектора на недвижимите имоти.

Търговският излишък на Китай достигна рекордно високи стойности през миналия месец, тъй като износът нарасна, а вносът неочаквано намаля. Нарастващият дисбаланс разтревожи търговските партньори на Пекин.

САЩ и Европейският съюз - два от най-големите експортни пазара на Китай - обвиняват Пекин, че изгражда излишен капацитет в своите индустрии чрез държавни субсидии. Те издигат нови търговски бариери, които ще задържат продажбите на ключови продукти като електромобилите, и заплашват с още повече мерки. 

Китайските политици обаче твърдят, че производственият капацитет на страната помага на света да се бори с изменението на климата и да ограничи инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:17 | 31.07.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още