fallback

Растежът в еврозоната надмина прогнозите въпреки изненадващия спад в Германия

Брутният вътрешен продукт на региона е нараснал с 0,3% от април до юни

13:00 | 30.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Икономиката на еврозоната се е разширила повече от очакваното през второто тримесечие на годината, тъй като устойчивата експанзия в ключови държави позволи на региона да се отърси от изненадващото свиване в Германия, предаде Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на региона е нараснал с 0,3% от април до юни, с което надхвърля прогнозата на икономистите за ръст от 0,2%. Спрямо същото тримесечие на миналата година ръстът е с 0,6%, а спрямо първото тримесечие на 2024 г. резултатът остава без промяна.

Годишният темп на растеж на БВП в еврозоната е средно 1,58% от 1995 г. до 2024 г., като достига рекордно високо ниво от 14,90% през второто тримесечие на 2021 г. и рекордно ниско ниво от -14,10% през второто тримесечие на 2020 г., отбелязват от Европейската статистическа служба.

По-рано стана ясно, че данните за Франция и Испания също са надминали прогнозите, а икономиката на Италия е продължила да расте, компенсирайки спада от 0,1% в Германия. Отделен доклад за Испания показа, че инфлацията там се е забавила много повече от очакваното до 2,9% през юли. Това се дължи основна на по-ниските цени на храните и енергоносителите.

Разнопосочните резултати във валутния съюз подчертават предизвикателството, пред което са изправени представителите на Европейската централна банка. През септември те ще трябва да решат дали икономиката на еврозоната изглежда достатъчно крехка, за да оправдае поредното намаляване на лихвените проценти.

По-рано този месец ЕЦБ предупреди, че през 2024 г. експанзията ще бъде слабо изразена и е уязвима от всяка глобална слабост или ескалация на търговското напрежение. От май насам икономическите данни за еврозоната са предимно по-лоши от очакваното.

„По-ниските разходи по заемите са много необходими, за да могат потребителите да започнат отново да купуват стоки“, заяви в интервю Конрад Кейцер, главен изпълнителен директор на швейцарската компания за производство на специализирани химикали Clariant. „Когато лихвените проценти се понижат, това ще даде тласък на жилищния и строителния пазар.“

Още данни, публикувани във вторник, показаха, че икономиката на Австрия е била в застой през тримесечието, а тази на Литва е запазила стабилен темп на растеж. Докладите от понеделник показаха ускоряване на растежа в Ирландия и продължаване на растежа в Белгия, като всеки от тези показатели е ключов за региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:00 | 30.07.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още