fallback

Икономическият растеж на Испания изненада анализаторите

Брутният вътрешен продукт на страната е нараснал с 0,8% от април до юни

11:45 | 30.07.24 г. 2

През второто тримесечие на годината икономиката на Испания е отбелязала по-силен от очакваното растеж, което показва, че тя остава устойчива в условията на високи лихвени проценти. Това сочат данни, цитирани от Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на страната е нараснал с 0,8% от април до юни на тримесечна база. Резултатът съвпада с този през първото тримесечие и надхвърля прогнозата на икономистите, анкетирани от агенция Bloomberg.

Отделен доклад за Испания от днес показа, че инфлацията там се е забавила много повече от очакваното до 2,9% през юли. Това се дължи основно на по-ниските цени на храните и енергоносителите.

По-късно днес ще бъдат публикувани данни за икономиката на цялата еврозона. Очаква се растежът на икономиката във валутния съюз леко да се е забавил.

Валутният блок все още се опитва да се отърси от последиците от енергийната криза, като промишлеността и износът на стоки остават слаби. По-рано този месец Европейската централна банка предупреди, че през 2024 г. растежът ще бъде слаб и уязвим от всяка глобална слабост или ескалация на търговското напрежение. От май насам икономическите данни за еврозоната са предимно по-лоши от очакваното.

Докладите от понеделник показаха ускоряване на икономиката на Ирландия и продължаваща експанзия в Белгия, като тези показатели също са ключови и положителни за региона. Ако и други данни във вторник покажат устойчивост на икономиката на еврозоната, това може да окуражи ЕЦБ да продължи с намаляването на лихвените проценти.

Друг доклад, оповестен днес, показа, че икономиката на Австрия е отбелязала стагнация през тримесечието, докато тази на Литва е запазила стабилния си темп на растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:10 | 30.07.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още