fallback

Икономическият растеж на Франция надмина прогнозите

Брутният вътрешен продукт на страната е нараснал с 0,3% от април до юни

11:21 | 30.07.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Икономическият растеж на Франция през второто тримесечие се оказа по-силен от очакваното, което е знак за устойчивост преди политическите сътресения, предизвикани от предсрочните избори в страната. Това сочат данни, цитирани от Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт е нараснал с 0,3% от април до юни, запазвайки същия темп като през първото тримесечие, съобщи статистическата агенция Insee. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха ръст от 0,2 на сто.

Данните за втората по големина икономика в еврозоната дават известно успокоение, преди да бъде публикуван докладът за целия регион по-късно във вторник. Очаква се растежът на икономиката на еврозоната леко се е забавил, като по-слаба вероятно е била динамиката в Италия, Испания и Германия.

Икономиката на Франция се разширява повече от очакваното. Изображение: Bloomberg

Валутният блок все още се опитва да се отърси от последиците от енергийната криза, като промишлеността и износът на стоки остават слаби. По-рано този месец Европейската централна банка предупреди, че през 2024 г. растежът ще бъде слаб и уязвим от всяка глобална слабост или ескалация на търговското напрежение. От май насам икономическите данни за еврозоната са предимно по-лоши от очакваното.

Докладите от понеделник показаха ускоряване на икономиката на Ирландия и продължаваща експанзия в Белгия, като тези показатели също са ключови и положителни за региона. Ако и други данни във вторник покажат устойчивост на икономиката на еврозоната, това може да окуражи ЕЦБ да продължи с намаляването на лихвените проценти. Данните от Испания и Германия ще бъдат публикувани във вторник, а в сряда - от останалите страни от еврозоната.

Показателят за БВП на Франция само частично отразява въздействието на изборите, които Макрон обяви на 9 юни - три седмици преди края на второто тримесечие. Оттогава насам проучванията показват рязко нарастване на бизнес несигурността, тъй като компаниите се притесняват дали новото правителство може да увеличи разходите за труд и данъчното облагане.

Доверието на френския бизнес се понижи по време на изборите. Изображение: Bloomberg

Тази помрачена перспектива ще се запази, тъй като нито една партия не излезе от изборите с достатъчно места за работещо мнозинство в парламента. Макрон се колебае дали да назначи нов министър-председател, като вместо това остави служебен екип поне до края на Олимпийските игри, които се провеждат в момента в Париж.

Докладът на Insee за второто тримесечие показа, че растежът на Франция е бил подкрепен от износа и лекото увеличение на инвестициите. Потребителските разходи са били стабилни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:21 | 30.07.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още