fallback

Шведската икономика се е свила най-рязко от 2022 г. насам

От април до юни брутният вътрешен продукт на страната е намалял с 0,8% на тримесечна база

11:48 | 29.07.24 г.

Икономиката на Швеция се е свила най-рязко за последните шест тримесечия, тъй като високите лихвени проценти продължават да оказват влияние върху разходите и инвестициите в сектори като жилищното строителство, предава Bloomberg.

От април до юни брутният вътрешен продукт на страната е намалял с 0,8% на тримесечна база, според предварителните данни, публикувани от Шведския статистически институт в понеделник. Според прогноза в проучване на Bloomberg се очакваше БВП да остане непроменен спрямо предходните три месеца.

Спадът последва по-силното от прогнозите разширяване с 0,7% през първото тримесечие и е най-големият от последното тримесечие на 2022 г. насам.

Въпреки че статистическата агенция не предоставя подробности за това какви фактори са повлияли на растежа през тримесечието, данните за продажбите на дребно за юни, също публикувани в понеделник, показват, че потреблението на домакинствата е намаляло спрямо първото тримесечие.

Шведската централна банка започна да понижава основния си лихвен процент през май. Очаква се облекчаването на паричната политика да бъде възобновено с по-бързи темпове през втората половина на годината, като централните банкери посочват, че биха могли да намалят разходите по заемите с до 75 базисни точки до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:48 | 29.07.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още