fallback

Китай и Италия подписаха тригодишен план за действие за възобновяване на сътрудничеството си

Миналата година Рим излезе от инициативата на Пекин "Един пояс, един път" под натиска на САЩ

16:16 | 28.07.24 г.

Италианският премиер Джорджа Мелони обеща в неделя да „възобнови“ сътрудничеството с Китай, като подписа тригодишен план за действие по време на първото си официално посещение в Пекин, откакто встъпи в длъжност, съобщават италианската осведомителна агенция АНСА и Ройтерс.

Мелони направи съобщението по време на среща с китайския премиер Ли Цян в момент, когато Рим се стреми да подобри отношенията си в търговията с Пекин, след като излезе от ключовата програма за инвестиции в инфраструктура на президента Си Дзинпин „Един пояс, един път“ миналата година.

Италианската ръководителка заяви, че петдневното ѝ  посещение е „проява на воля за започване на нова фаза, за възобновяване на двустранното сътрудничество“, съобщи АНСА. Планът за действие ще цели да експериментира с нови форми на сътрудничество, допълни тя.

Мелони, която смята китайските инвестиции за начин да се стимулира анемичният икономически растеж на Италия, ще се срещне с Джао Лъдзи, председател на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители, който е трети в йерархията на ръководителите на страната.

Тя също така присъства на италианско-китайски бизнес форум, на който са поканени компании като италианския производител на гуми Pirelli, енергийната компания ENI, компанията в областта на отбраната Leonardo, винопроизводители и редица италиански луксозни модни марки като Dolce & Gabbana.

Форумът дава „още един сигнал за взаимния интерес... към по-голямо балансиране на нашите интереси, на търговския ни обмен“, заяви Мелони. Очаква се тя да постави въпроса за китайския свръхкапацитет на срещите си с китайските официални представители, както и за китайската икономическа подкрепа за Русия във войната ѝ срещу Украйна.

„Китай и Италия трябва да възприемат печелившо и за двете страни мислене и да повишат сътрудничеството в областта на търговията и инвестициите, като го направят още по-динамично и устойчиво“, заяви Ли при откриването на форума, става ясно от видео, публикувано от кабинета на Мелони.

Очаква се по време на посещението на Мелони да бъдат подписани двустранни споразумения в областта на търговията и промишлеността, съобщи близък до планирането източник.

През 2019 г. Италия стана единстената страна от Г-7, която се присъедини към огромната инициатива „Един пояс, един път“, но се оттегли миналата година под натиска на САЩ заради притеснения относно икономическия обхват на Пекин.

Правителството на Мелони съобщи, че сделката не е донесла ползи на Италия, чиято търговия в размер на 73,9 млрд. евро на година с Китай по последни данни е силно наклонена в полза на Пекин. Китай е най-големият търговски партньор на Италия извън ЕС след САЩ.

Китайските държавни медии съобщиха, че пътуването цели да „изясни някои недоразумения“ относно оттеглянето на Италия от „Един пояс, един път“ и да подчертае значението на икономическите отношения.

Италианското правителство провежда разговори с китайските автомобилни производители като част от усилията да привлече още един голям автомобилен концерн към страната освен Stellantis.

Преките чуждестранни инвестиции на Италия в Китай възлизат на 15 млрд. евро, а над 1600 италиански компании имат дейност в страната, особено в текстилния сектор, машинното инженерство, фармацевтичната индустрия, енергетиката и тежката промишленост.

Но Италия подкрепи решението на Европейската комисия за налагане на временни мита до 37,6% върху вносните електромобили от Китай. Пекин реагира гневно на разследването и предприе ответни разследвания на европейското бренди и свинско месо.

Страните членки на Г-7, включително Италия, обещаха миналия месец, че ще продължат да предприемат действия, за да защитят компаниите си от несправедливите според тях търговски практики на Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:35 | 28.07.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още