fallback

Печалбите на китайските индустриални фирми растат с по-бързи темпове през юни

Индустрията е основен двигател на икономичесия растеж на страната тази година, като компенсира слабите потребителски разходи

10:05 | 27.07.24 г.

Печалбите на китайските индустриални фирми нарастват с по-бързи темпове през юни, като показват устойчивостта на производствения сектор, който смекчава икономическото забавяне.

Печалбите на индустриалните компании в Китай се увеличават с 3,6% през юни 2024 г. в сравнение с юни 2023 г., според данни, публикувани от Националното статистическо бюро в събота, съобщава Bloomberg.

За сравнение, за предходния месец е отчетен ръст от 0,7%.

За първата половина на годината ръстът на печалбите на фирмите от индустрията в Китай достига 3,5% до 3,5 трлн. юана (484 млрд. долара).

Индустрията е основен двигател на китайския икономически растеж тази година, като компенсира слабите потребителски разходи. Въпреки че печалбите се възстановяват от слабото представяне през миналата година, те все още не са се върнали до нивата, наблюдавани през 2022 г., и са далеч от рекордите, отчетени през 2021 г.

„Недостатъчното вътрешно ефективно търсене възпрепятства подобряването на ефективността на компаниите, а тежката и сложна международна среда увеличава натиска върху дейността на предприятията“, коментира статистикът Ю Уейнин в изявление.

Китайската народна банка изненада с намаления на лихвените проценти тази седмица в знак на по-голяма подкрепа за икономиката. Централната банка на страната понижи ключов краткосрочен лихвен процент в понеделник, стъпка към превръщането му в бъдещия референтен лихвен процент.

След това централната банка намали едногодишния лихвен процент в четвъртък в непланирана операция, което предполага, че властите засилват паричните стимули.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:07 | 27.07.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още