fallback

Руската централна банка повиши лихвата си за първи път тази година

Вдигането на лихвата от 16% на 18% е част от усилията на централната банка за укротяване на инфлацията

16:02 | 26.07.24 г.

Руската централна банка повиши основната си лихва за първи път тази година, след като ускоряването на ръста на цените през последните шест месеца принуди ръководителите да се отклонят от плановете за смекчаване на паричната политика през второто полугодие на тази година, предава Bloomberg.

Централната банка повиши основната си лихва на 18% спрямо 16% преди това в унисон с повечето прогнози. В комюнике, съпътстващо решението, ръководителите на банката заявиха, че „ще обмислят необходимостта от ново повишаване на ключовата лихва на следващите си заседания“.

„За да започне инфлацията да се забавя отново, паричната политика трябва да бъде затегната допълнително“, смята централната банка. „Връщането на инфлацията към целта изисква значително по-затегната парична политика от по-ранните предвиждания“, допълни тя.

Ръководителите на централната банка трябва да овладеят местното търсене, което последователно превишава предлагането, икономика, която прегрява заради войната на Кремъл срещу Украйна, и безпрецедентно затегнат трудов пазар. Ръстът на цените в Русия се ускори, откакто централната банка задържа лихвите непроменени през юни, като се отклони още повече от целта ѝ за 4%.

Инфлацията в Русия се отдалечава още от целта на централната банка. Графика: Bloomberg LP

Еднократни фактори извън контрола на централната банка допринасят за по-силния ценови натиск като неочаквани студове, които унищожиха реколти и спомогнаха за ускоряване на инфлацията при храните до 12,3% през юни спрямо 8,3% през май.

Руската централна банка призна в неотдавнашен доклад, че паричната политика трябва да бъде по-строга през второто полугодие, за да се върне инфлацията към целта ѝ.

Централната банка ревизира и средносрочните си перспективи в петък и сега очаква по-високи цени. Тя предвижда, че годишната инфлация ще достигне 6,5%-7% в края на тази година спрямо 4,3%-4,8%, прогнозирани по-рано. Банката, която преди време очакваше инфлацията да се върне към целта ѝ до края на 2024 г., сега не изключва възможността тя да остане над целта ѝ дори към края на следващата година.

Ръстът на цените на горивата се ускори заради високото сезонно търсене на фона на ремонтните дейности в много петролни рафинерии, повредени от украински дронове. По-силната рубла, която обичайно е фактор, смекчаващ инфлацията, като прави вносните стоки по-евтини, беше подкопана от новите американски санкции, които повишават разходите на руските вносители.

„Затрудненията при трансграничните плащания създават проинфлационни рискове, които надвишават дезинфлационните последици от по-силната рубла“, отбеляза централната банка, посочвайки проблемите с вноса като една от ключовите причини за ръста на цените в редица области.

„Ако няма изненадващи увеличения на публичните разходи, затягане на санкциите върху достъпа на Русия до внос или спад на приходите от износ, Руската централна банка може да започне да понижава основната си лихва още през декември 2024 г.“, счита Алекс Исаков, икономист за Русия в Bloomberg Economics.

По-високите доходи повишават търсенето на потребителите, включително за туризъм през лятото. Това прави цените на пътуванията едни от най-бързо растящите категории.

Очакванията за инфлацията сред бизнеса и домакинствата също се повишиха, като 12-месечният показател, следен внимателно от Руската централна банка, нарасна този месец до 12,4% спрямо 11,9 на сто предходния месец.

Занапред банката ще трябва да прецени дали едно повишаване на лихвите ще бъде достатъчно на фона на силния инфлационен натиск. Засега второто полугодие изглежда по-леко за ръководителите на централната банка.

Разширяването на кредитирането вероятно ще се забави още благодарение на високите лихви и края на програмата за субсидирани ипотечни кредити. Охлаждането на икономиката може да донесе успокоение за трудовия пазар, а цените на горивата може да се стабилизират, след като ремонтите на рафинериите приключат.

Но последиците за икономиката от войната няма да бъдат преодолени лесно.

„Това повишение няма да помогне много в борбата срещу инфлацията, но централната банка не може да не прави нищо“, казва Наталия Зубаревич, специалист по регионите на Русия в Московския държавен университет. „Докато бюджетни средства се инжектират бързо в икономиката, основно в сектора на отбраната, борбата с инфлацията ще бъде изключително трудна дори с повишаването на лихвата“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:02 | 26.07.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още