fallback

Потреблението на домакинствата в ЕС и еврозоната нараства в началото на годината

Реалните доходи на домакинствата също отчитат ръст през първото тримесечие на 2024 г., сочат данни на Евростат

14:39 | 26.07.24 г.

През първото тримесечие на 2024 г. реалното потребление на домакинствата на глава от населението е нараснало с 0,2% на тримесечна база в еврозоната след лек спад предходното тримесечие.

Източник: Евростат

Реалните доходи на домакинствата на глава от населението са се повишили с 1,5% през първото тримесечие след ръст с 0,7% през четвъртото на миналата година, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

В ЕС реалното потребление на домакинствата на глава от населението се е увеличило с 0,2% в началото на годината, след сходен ръст в края на миналата година.

Източник: Евростат

В същото време реалните доходи на домакинствата на глава от населението са се повишили с 1,6% след ръста от 0,6 на сто през четвъртото тримесечие на миналата година.

В началото на годината брутният разполагаем доход на домакинствата (в номинални изражения и сезонно изгладени данни) се е увеличил с 2,4% в еврозоната и с 2,7 на сто в ЕС.

Източник: Евростат

Това ръст може да се обясни основно с големия положителен принос на възнагражденията на служителите и социалните осигуровки както в еврозоната, така и в ЕС. На обратния полюс, данъците и нетните вноски за социално осигуряване са били единствените показатели с отрицателен принос.

Източник: Евростат

През първото тримесечие спестяванията са се увеличили с 1,4 процентни пункта както в еврозоната, така и в ЕС спрямо предходното тримесечие.

Сред страните членки, за които са налични данни, спестяванията на домакинствата са се увеличили в осем държави, а са намалели в шест. Португалия отчита най-големия ръст от 5,1 процентни пункта, следвана от Италия с 2,6 пр. п. Същевременно най-големите спадове се наблюдават в Унгария с 2,6 пр. п., Гърция с 2 пр. п. и Чехия с 1,9 пр. п.

Източник: Евростат

През първото тримесечие на 2024 г. инвестициите на домакинствата са спаднали с 0,1 пр. п. в еврозоната и с 0,3 пр. п в ЕС спрямо предходното тримесечие.

Сред страните членки, за които са публикувани данни, инвестициите на домакинствата са се увеличили в три страни, а са намалели в останалите 11. Най-голям е ръстът в Гърция с 0,5 пр. п., а най-големи спадове отчитат Унгария с 1 пр. п., Дания и Португалия с по 0,5 пр. п. и Полша с 0,4 пр. п.

Източник: Евростат

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:38 | 26.07.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още