fallback

ЕЦБ: Потребителите в еврозоната спряха да снижават инфлационните си очаквания

Очаква се през следващите 12 месеца цените във валутния съюз да нараснат с 2,8%

12:25 | 26.07.24 г.

През юни инфлационните очаквания на потребителите в еврозоната не са се снижили за първи път от януари насам, сочи проучване на Европейската централна банка, цитирано от Bloomberg. Това подчертава едно от оставащите предизвикателства пред връщането на растежа на цените към целевото равнище от 2%.

Очаква се през следващите 12 месеца цените във валутния съюз да нараснат с 2,8%, което съответства на темпа от анкетата от предходния месец, съобщи ЕЦБ в петък. Показателят за три години напред остава на ниво от 2,3%. Очакванията за бъдещото развитие на цените играят ключова роля за определянето на инфлацията.

Междувременно възприеманата от потребителите инфлация за предходните 12 месеца се е понижила „забележимо“ - от 4,9% до 4,5%, сочи проучването.

След първото намаление през юни базираната във Франкфурт банка остави разходите по заемите непроменени на 18 юли, без да даде сигнал какво ще се случи по-нататък. Вместо това централните банкери подчертаха, че икономическите данни, постъпващи преди заседанието през септември, ще бъдат от ключово значение при вземането на решение дали лихвените проценти да бъдат намалени отново.

Показателите за икономическия растеж през тази седмица обрисуваха изненадващо негативна картина на икономиката на 20-те държави. Докладите за инфлацията и производството през второто тримесечие ще бъдат публикувани по-късно този месец.

Централната банка прогнозира, че инфлацията ще достигне целевата си стойност през последното тримесечие на 2025 г., но многократно е предупреждавала, че пътят до този резултат ще бъде „неравен“.

Проучването на ЕЦБ показа, че потребителите стават малко по-песимистични по отношение на икономиката, предвиждайки свиване с 0,9% през следващите 12 месеца спрямо 0,8% месец по-рано.

Анкетата показва още, че очакванията за равнището на безработица за 12 месеца напред са спаднали до 10,6% спрямо 10,7% през май. Жителите на еврозоната очакват номиналните доходи да нараснат с 1,4% в сравнение с 1,2% в предходното проучване, а прогнозите за ръст на номиналните разходи през следващата година остават без промяна на ниво от 3,3%.

Потребителите очакват също така цената на жилището им да нарасне с 2,7% през следващите 12 месеца, което е увеличение спрямо отчетените 2,6% през май. Очакванията за лихвените проценти по ипотечните кредити се понижават от 4,9% на 4,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:25 | 26.07.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още