fallback

Взрив в складове за пиротехника налага евакуацията на живеещи около Елин Пелин

Няма информация за качеството на въздуха, но живеещите в региона е по-добре да затворят прозорците си, препоръча зам.-министърът на околната среда

21:38 | 25.07.24 г.
Автор - снимка
Създател

Няма информация за качеството на въздуха след взривовете на складове за пиротехника край Елин Пелин, собственост на компания "Енигма" ООД, съобщава БТА, цитирайки думите на служебния зам.-министър на околната среда Ренета Колева. Тя препоръча като превантивна мярка живеещите в околността да затворят прозорците си.

В града е обявено частично бедствено положение. Започнала е евакуация на живеещите в близост до горящите складове, става ясно още от публикация на сайта на BG Alert. Няма промяна в движението на самолетите на Летище София, съобщи в ефира на bTV служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. 

На място е служебният премиер Димитър Главчев. Той уточни, че се чака военна техника, която да влезе на мястото, за да евакуира евентуални ранени. Заради непрекъснатите експлозии пожарникари и линейки не могат да влязат в зоната.

Необходимо е малко време, през което да изгърмят фойерверките, заяви Николай Николов, съветник в МВР и бивш директор на Пожарната за БНТ. Той призова за спокойствие и ако вятърът се обърне към град Елин Пелин, хората да останат по домовете си и да затворят прозорците.

По предварителни данни в единия от складовете е имало два тона тротилов еквивалент, коментира главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев. Той обаче не се ангажира колко общо е количеството готова продукция на фойерверки, които се взривиха.

Ситуацията беше описана като "много тежка" и от служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов, цитиран от БТА. Той съобщи, че пожарът е възникнал в склад с материали за производство на пиротехника. Пожарникарите са успели да изведат двама пострадали, които са с тежки изгаряния и са транспортирани към болнични заведения.

Не е ясно обаче дали вътре има още пострадали - по непотвърдена информация има още един или двама души. Всички големи болници в София имат готовност да приемат пострадали от пожара, допълниха властите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:58 | 25.07.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още