fallback

Доверието на френския бизнес се срина до нива, невиждани от пандемията от Covid

Месечният показател се понижи с 5 пункта до 94 пункта през юли

13:50 | 25.07.24 г.

Доверието на бизнеса във Франция се понижи до нива, невиждани от пандемията от Covid-19, след като компаниите се сблъскаха със сътресенията от предсрочните избори, които тласнаха страната към неясно политическо бъдеще, предава Bloomberg.

Месечният показател се понижи с 5 пункта до 94 пункта през юли, докато икономисти, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха, че той ще остане непроменен и ще бъде с един пункт под дългосрочната средна стойност от 100 пункта.

Бизнес доверието във Франция неочаквано спада. Изображение: Bloomberg

Проучването дава яснота за това как парламентарните избори са се отразили на икономиката, тъй като е проведено между 27 юни и 22 юли - период, който обхваща двата тура на вота и дните след него.

По-рано проучване на Френската централна банка, завършило преди втория тур, вече показа значително нарастване на несигурността, като фирмите съобщиха за опасения относно инвестициите и възможното увеличение на разходите за труд.

От Националната статистическа служба съобщиха, че е налице рязък спад в очакваното търсене в сектора на услугите, докато бизнес лидерите в промишлеността изрзяват по-негативно мнение за бъдещите поръчки от чужбина.

Икономическите нагласи във Франция вероятно все пак ще се радват на известно облекчение, тъй като тази седмица в Париж започват Олимпийските игри. На политическия фронт няма признаци за яснота в близко бъдеще, след като нито една партия не получи нужното мнозинство за съставяне на правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:50 | 25.07.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още