fallback

Бизнес активността в САЩ се разширява с най-бърз темп от над две години

Комбинираният индекс на производствената активност на S&P за юли се е повишил с 0,2 пункта

18:00 | 24.07.24 г.

Бизнес активността в САЩ се е ускорила в началото на юли с най-бързия темп от повече от две години насам поради засиленото търсене на услуги, докато показателят за получените цени се е понижил, предава Bloomberg.

Комбинираният индекс на производствената активност на S&P Global flash за юли се е повишил с 0,2 пункта до 55 пункта, което е най-високата стойност от април 2022 г. Данни, по-високи от 50 пункта, показват експанзия. Макар че измерителят на активността при доставчиците на услуги показва най-бързия растеж от март същата година, производството отново се ориентира към територията на свиването.

Индексът на новия бизнес при доставчиците на услуги се е подобрил до най-високото си ниво от една година насам. Докладът показва, че икономиката продължава да расте, като същевременно компаниите имат ограничен капацитет да прехвърлят по-високите разходи.

Композитният измерител на цените, платени за производствени ресурси, включително нарастващите транспортни разходи и по-високите заплати, също се е покачил. Въпреки това растежът на производствените цени се е забавил до шестмесечно дъно.

Освен това индексът на заетостта при доставчиците на услуги и производителите сочи, че броят на служителите почти не е нараснал през този месец.

Днешният доклад предшества първоначалната оценка на брутния вътрешен продукт в САЩ за второто тримесечие, която ще бъде публикувана в четвъртък. Предвижда се тези данни да покажат стабилен икономически растеж, макар и с по-умерени темпове в сравнение с втората половина на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:06 | 24.07.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още