fallback

Бизнес активността в еврозоната е в застой заради изненадващ спад в Германия

Индекс на мениджърите по поръчките (PMI) е спаднал до 50,1 пункта през юли

11:54 | 24.07.24 г.

Активността в частния сектор на еврозоната нараства незначително през този месец заради неочаквания срив в най-голямата икономика на валутния съюз, предаде Bloomberg.

Според публикувани в сряда данни съставният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) на S&P Global е спаднал до 50,1 пункта през юли. Макар и да е над нивото от 50 пункта, което означава растеж, това е най-лошият показател от февруари насам. Той е и по-слаб от прогнозите на икономистите в проучване на Bloomberg, според което измерителят трябваше да се задържи на нивото от 50,9 пункта през миналия месец.

Основна вина за това има бизнес активността в Германия, която изненадващо се сви, спадайки под прага за първи път от март насам. Тази във Франция също не успя да отбележи ръст, въпреки че показателят ѝ от 49,5 пункта надхвърли всички прогнози, с изключение на една, в анкета сред 11 икономисти.

PMI индексът в еврозоната разочарова през юли. Изображение: Bloomberg

„Икономиката на еврозоната почти не помръдна през юли“, заяви Сайръс де ла Рубия, главен икономист в Хамбургската търговска банка. „Ситуацията се влоши значително в производствения сектор и противодейства на умерения растеж в сектора на услугите“.

Промишлеността вече две години се намира на територията на свиването, като през юли тя достигна 7-месечно дъно. Де ла Рубия подчерта, че „е обезпокоително колко упорито компаниите в производствения сектор съкращават работни места месец след месец“.

Данните са сред първите, които представителите на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще анализират през следващите седмици, след като на заседанието си миналата седмица оставиха лихвените проценти без промяна. Макар централните банкери да признаха, че растежът е отслабнал, те очакват допълнително потвърждение, че инфлацията във валутния съюз върви към целевото равнище от 2% през следващата година.

Според PMI данните обаче цените на производствените ресурси се повишават с по-бърз темп в цялата икономика на еврозоната, а цените на продукцията спадат незначително. Това подчертава продължаващите предизвикателства при постигането на инфлационната цел.

Двете водещи икономики в еврозоната от известно време не постигат особено добри резултати. През този месец секторите на услугите нараснаха както в Германия, така и във Франция, като последната получи тласък от Олимпийските игри, които започват тази седмица. В същото време производствената криза в Германия отново се влоши и Де ла Рубия предупреди, че икономиката може да се свие през третото тримесечие.

По-рано днес други данни показаха, че частният сектор в Япония отново е започнал да расте, а в Австралия и Индия е продължил да се разширява. По-късно в сряда се очаква показателите за САЩ и Обединеното кралство да надхвърлят 50 пункта.

PMI се следят отблизо от пазарите, тъй като разкриват тенденциите и повратните моменти в икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:55 | 24.07.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още