fallback

Японската икономика дава смесени сигнали преди заседанието на централната банка

Индексът на мениджърите по поръчките за сектора на услугите се повиши до 53,9 пункта през юли

10:00 | 24.07.24 г.

Ключовият показател за силата на японския сектор на услугите се възстановява през юли, докато измерителят за активността на фабриките показва свиване. Това е поредната порция смесени резултати за икономиката в Страната на изгряващото слънце, пише Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на банка au Jibun за сектора на услугите се повиши до 53,9 пункта от 49,4 пункта през юни, достигайки тримесечен връх, съобщи S&P Global. Това е окуражителен знак, че вътрешното търсене може да е достатъчно силно, за да подкрепи растежа и инфлацията извън фабричния сектор.

В същото време показателят за производствения сектор отново показа свиване на активността - 49,2 пункта спрямо 50 пункта през миналия месец.

Противоположните данни показват неравномерното представяне на японската икономика, докато страната опитва да се върне към стабилен растеж след свиването през пет от последните 11 отчетени тримесечия, включително спада от 2,9% на годишна база през периода от януари до март тази година.

Все пак подобрението в активността на сектора на услугите е знак, че търсенето в икономиката може да е по-силно, отколкото сочат данните за потребителските разходи. Това би било освежаващо за централните банкери, които са загрижени за частното потребление и за въздействието на инфлацията върху домакинствата и предприятията.

Следващата седмица представителите на Японската централна банка ще заседават, за да вземат решение за бъдещата си парична политика и плановете си за намаляване на покупките на облигации. Според запознати в момента централните банкери смятат, че слабостта на потребителските разходи усложнява решението им дали да повишат лихвените проценти.

Около 30% от анализаторите прогнозират, че на заседанието през следващата седмица ЯЦБ ще повиши лихвените проценти, като над 90% от тях виждат риск от подобен ход, според последното проучване на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:02 | 24.07.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още