fallback

Геополитиката измества инфлацията като най-голямото притеснение на държавните фондове

Индия се очертава като най-привлекателния нововъзникващ пазар за инвеститорите

08:22 | 22.07.24 г.

Геополитическите съперничества, включително кипящите търговски битки между САЩ и Китай, вече изместват инфлацията като най-голямото притеснение на държавните фондове и централните банки, които управляват активи за около 22 трлн. долара, сочи допитване на компанията Invesco, публикувано в понеделник и цитирано от Ройтерс.

Увеличаването на конфликтите – от войната на Русия в Украйна до търговски ограничения, тегне над световните инвеститори от няколко години, но с успокояването на ръста на инфлацията и в момент, когато близо половината от хората в света гласуват за нови ръководители, напрежението заема централно място.

„Това, разбира се, е годината на избори“, казва Род Рингроу, ръководител на официалните институции в Invesco, и добавя: „Геополитиката измества инфлацията както в краткосрочните, така и в дългосрочните перспективи“.

Около 83% от участниците в допитването са посочили геополитическото напрежение като водещо краткосрочно притеснение, изпреварвайки инфлацията, посочена от 73% от респондентите. Геополитическата фрагментация и протекционизмът също оглавяват списъка с притеснения за следващото десетилетие, посочена от 86% от отговорилите.

В дългосрочен план участниците посочват изменението на климата на второ място сред най-големите рискове.

„Климатът е традиционно притеснение в момента и инвестиционните процеси за държавните фондове и централните банки... започват да разпределят капитал за проучване на въздействието му“, казва Рингроу.

Изследването на Invesco, което се осъществява за 12-та година, е обхванало 83 държавни фонда и 53 централни банки през първото тримесечие на 2024 г.

Добра възможност в златото

Напрежението, конкретно конфискуването от Запада на руски активи на стойност над 300 млрд. долара в отговор на продължаващото нашествие на Москва в Украйна, също притеснява централните банки.

56% от тях казват, че „възможното използване като оръжие“ на резервите повишава привлекателността на златото.

„Виждаме, че повече централни банки купуват злато, физическо злато...и увеличават търсенето в опит да се сдобият със злато на местно ниво“, казва Рингроу.

Централните банки по традиция складират злато в центрове като Лондон и Ню Йорк, където то на практика може да бъде иззето, както разбра Венецуела през последните години.

Оптимизъм за нововъзникващите пазари

Над половината от участниците в допитването казват, че нововъзникващите пазари вероятно ще се възползват от разрастването на многополюсния свят, а 67% от държавните фондове очакват нововъзникващите пазари да се представят не по-зле и дори по-добре от развитите пазари.

Индия е най-привлекателният пазар, отчасти защото облигациите ѝ стават част от глобалните инвестиционни индекси с лесен достъп.

Но Рингроу казва, че съвкупност от други нововъзникващи икономики, включително Мексико, Бразилия, Индонезия и Южна Корея може „да се възползват от изместването на търговската и икономическа дейност“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:22 | 22.07.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още