fallback

Правителството работи за бързото изплащане на обезщетения на пострадалите при пожарите

Дооборудването на още два хеликоптера за борба с пожари ще струва 250 хил. лева

19:21 | 19.07.24 г. 1
Автор - снимка
Създател

Програма за компенсиране на пострадалите от пожарите и спешно дооборудване на още два хеликоптера са неотложните мерки, които са обсъдени на Съвета по сигурността, който служебният премиер Димитър Главчев свика във връзка с тежката ситуация в страната, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.  Търсят се начини за максимално съкращаване на сроковете, така че хората, които имат право по закон, да получат обезщетенията за щети от пожарите възможно най-бързо.

Министерството на финансите вече разработва Програма за компенсиране на пострадалите с няколко различни източници на финансиране - основно чрез преструктуриране на разходи от централния бюджет, а също по линия на Агенцията за социално подпомагане. Земеделските стопани могат да бъдат подпомагани за засегнати площи и погинали животни, става ясно още от съобщението.

В програмата ще бъде предвидена и подкрепа за хората, които не са регистрирани като земеделци, но са загубили домашните си животни заради пожара.

Щети ще бъдат възстановявани и чрез Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, за което е необходимо местните власти да заявят нуждите си, отбеляза вицепремиерът и служебен министър на финансите Людмила Петкова.

По време на заседанието служебният министър на отбраната Атанас Запрянов изтъкна, че към момента два хеликоптера на Военновъздушните ни сили работят непрекъснато в засегнатите от пожарите райони. В спешен порядък ще се разгледат възможностите за дооборудване на още два хеликоптера с „водни джобове“, така че страната ни да увеличи способностите си за борба с огнената стихия още през настоящото лято. За целта ще се необходими около 250 000 лева.

"Разбира се, беше обсъден и въпросът за увеличаване на летателните апарати – пригодни за гасене на пожари", каза Запрянов след заседанието и допълни, че е разгледана и темата за наличната противопожарна техника като цяло. През следващата седмица предстои през ресорните парламентарни комисии да се конкретизират нуждите, за да може бързо да бъде подобрено оборудването на хората, които са на терен. Те дават всичко от себе си, но техниката им не е достатъчна, заяви Главчев.

Той оцени положително дискусиите в рамките на Съвета по сигурността днес (19 юли), в които участват и представители на президентската институция. Останахме с добри впечатления от тона, при който премина това заседание - всички се обединиха около поздравленията и благодарностите към пожарникарите, военнослужещите и доброволците, които са на терен, добави още премиерът. Той беше категоричен, че човешкият живот е най-голяма ценност и е постижение това, че при разразилата се огнена стихия човешки жертви няма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:21 | 19.07.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още