fallback

Фалитите на Острова са на най-високото си ниво от над година

Правителствената служба по несъстоятелност съобщи, че са фалирали общо 2361 дружества

16:02 | 19.07.24 г.

През юни броят на фалиралите компании в Англия и Уелс e скочил до най-високото си ниво от над година насам, тъй като много от тях са поддали на натиска на високите лихвени проценти, предаде Bloomberg.

В петък правителствената служба по несъстоятелност съобщи, че са фалирали общо 2361 дружества, което е със 17% повече от същия месец на предходната година. Това е най-големият брой от май миналата година и третият по големина спад в историята от 2000 г. насам.

Данните разкриват, че високите лихвени проценти и нарастващият натиск върху разходите продължават да се отразяват на балансите на компаниите. Броят на фирмите в несъстоятелност рязко се е увеличил след премахването на мерките в подкрепа на бизнеса, въведени по време на пандемията от Covid-19, и е значително над нивата, наблюдавани преди това.

Секторите с най-голям брой фалити. Изображение: Bloomberg

„Високите разходи по заемите и ръстът на заплатите все още силно притесняват собствениците на компаниите“, казва Марк Супърстоун, управляващ партньор в ReSolve, фирма за бизнес консултации и преструктуриране. „Понижение на лихвените проценти може би няма да има преди края на тази година, въпреки че все още има надежда за намаление през август“, добави той.

Облекчение на паричната политика на Английската централна банка би могло да се очаква през следващия месец, като трейдърите виждат около 40% вероятност за намаляване на лихвените проценти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:09 | 19.07.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още