fallback

Китайските лидери очакват неравен път в икономическата политика

След 4-дневната си среща лидерите поеха обещания, но без конкретика как ще ги постигнат

08:17 | 19.07.24 г.

Китайските лидери признаха в петък, че обширният списък от икономически цели, подчертан отново в края на ключовата среща на Комунистическата партия тази седмица, съдържа „много сложни противоречия“, сочещи неравен път пред прилагането на политиката, съобщава Ройтерс.

След 4-дневна среща при закрити врата, водена от президента Си Дзинпин, която се случва веднъж на 5 години, лидерите поеха серия от обещания – от модернизиране на индустриалния комплекс до разширяване на местното търсене и стимулиране на растежа, докато в същото време се ограничават дълговите рискове.

Първоначалното резюме на пленума не съдържаше детайли за това как Пекин планира да разреши тези напрежения между целите, например как да накара потребителите да харчат повече, докато ресурсите се насочват основно към производители и инфраструктура.

„Продължаването на модернизацията в китайски стил е изправено пред много сложни конфликти и проблеми и ние трябва да преодолеем множество трудности и препятствия“, заяви пред журналисти Тан Фаню, заместник-директор на отдела за политически проучвания към централния комитет на Партията.

Тези противоречия в усилията на китайската политика са налични от десетилетия, както и бяха целите за увеличаване на производствената добавена стойност, засилване на социалната сигурност, либерализиране на използването на земите и подобряването на приходите от местни данъци.

Взимането на трудни решения обаче става все по-спешна задача, докато втората по големина икономика в света е изправена пред множество предизвикателства – от слабо местно търсене и дефлационни рискове, до безмилостен спад в имотния сектор, дългова криза в някои градове и по-високи мита върху китайски стоки от ключови търговски партньори.

Китай се е разраснал с по-бавен от очакваното темп през второто тримесечие, разчитайки силно на индустриалното производство и външното търсене, но показвайки постоянна вътрешна слабост.

Някои анализатори смятат за разочароващ факта, че резултатът от пленума е взаимстван до голяма степен от съществуващата китайска стратегия.

Китайските акции леко поевтиняват в петък, в съответствие с останалите азиатски пазари, което предполага, че пленумът не е успял да повдигне настроенията на инвеститорите.

„Нищо ново под слънцето: същите индустриални политики, същото усещане за нещата“, казва Алисия Гарсия Ереро, главен икономист за Азиатско-Тихоокеанския регион в Natixis.

„Наистина няма промяна в посоката, няма растеж, воден от потреблението, нищо. Няма изречение за силата на пазарните сили, нищо. Така че наистина е разочароващо“, добавя тя.

Очаква се Китай да публикува документ с по-подробни политически планове през следващите дни.

В търсене на растеж

След подобен пленум през 2013 г. Пекин стартира политическа програма, която включва повечето от целите, обявени в четвъртък, но и амбиции за либерализиране на финансовите пазари и превръщане на вътрешното потребление в по-важен двигател на растежа.

Страхът от изтичане на капитал през 2015 г. спря много от тези планове. Много анализатори твърдят, че съображенията за национална сигурност са тласнали Китай в обратната посока през последните години, затягайки контрола върху части от икономиката с регулаторни репресии върху индустрии, включително технологии и финанси.

Вместо да разчита на търсенето на домакинствата, Пекин наля ресурси в инфраструктура и недвижими имоти, което накара много местни власти в цялата страна да натрупат дългове с неустойчиви темпове.

Пекин наскоро изтъкна модерното производство като нов двигател на растежа, като отново заобиколи потребителите. Лидерите се надяват, че един индустриален скок може да спаси Китай от капана на средните доходи и междувременно да стабилизира пазара на труда.

Пленумът отново потвърди стремежа на Китай към „нови производителни сили“, термин, измислен от Си Дзинпин миналата година, който предвижда научни изследвания и технологични пробиви с цел индустриална експанзия.

„Все още има напрежение между разширяването на предлагането в икономиката и увеличаването на разходите на домакинствата“, казва Хари Мърфи Круз, икономист в Moody’s Analytics.

„Комюникето се фокусира най-вече върху „новите производствени сили“, „научната и технологичната революция“ и „индустриалната трансформация“. Споменаването на подкрепа за благосъстоянието на домакинствата не идва преди края“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:39 | 19.07.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още