fallback

Руски износители изпитват затруднения да си приберат парите от Китай

Новите ограничения, които влязоха в сила от юни, бавят или спират банковите трансфери

14:48 | 18.07.24 г. 9

След въвеждането на нови критерии, по които да бъдат оценявани трансакциите с руски компании, износителите на енергийни суровини към Китай изпитват затруднения да си приберат парите, пише Bloomberg. Компании заявяват, че дори когато плащанията са в юани, преводите се забавят или блокират, за да бъдат проверени.

Източници на Bloomberg съобщават, че и производителите на селскостопански стоки са изпитали проблеми с плащанията от Китай през този месец, въпреки че санкции в техния сектор не са налагани.

Проблемите с плащанията имат и други индустрии, включително и търговците с автомобили, които преди няколко дни предупредиха, че вносът на китайски автомобили и автомобилни части може да бъде спрян, защото не могат да бъдат извършени плащания.

През юни Вашингтон разшири параметрите на вторичните санкции, които се налагат на компании, търгуващи с компании в списъка със санкционираните физически и юридически лица. Причината е по-широката дефиниция на военна индустрия, която направиха САЩ.

Новите мерки налаgaт и по-задълбочени проверки на трансакциите, което бави дори и изрядните плащания. Случващото се показва колко лесно може да бъде притисната цялата икономика, ако бъдат приложени драконовските санкции, посочва още Bloomberg.

Тенденцията вече беше отбелязана от Централната банка на Русия. В юлския си доклад за макроикономическите трендове се отбелязва намаляване на дела на вноса и на износа в брутния вътрешен продукт и все по-голямо затваряне на руската икономика.

От края на 2023 година заради вторичните санкции на САЩ руските компании трудно търгуват с другите си партньори в Обединените арабски емирства и Турция, допълва още Bloomberg. С Индия има и допълнителни затруднения, защото търговията се извършва в рупии, които обаче не са напълно конвертируеми.

Китай е основен търговски партньор на Русия след началото на войната в Украйна през февруари 2022 година. През миналата година търговският обмен се повиши с 60% до 240 млрд. долара, като Русия вече измести Австралия, Германия и Виетнам от челните позиции в списъка с търговски партньори на Пекин.

Китайският юан има дял от 40% във всички плащания при износа и вноса на стоки и от повече от половината от вътрешния валутен пазар на  Русия.

Много често търговците в страната опитват да избегнат санкциите чрез алтернативи, включително и криптовалути и трансакции през бившите социалистически републики, сред които Казахстан или Узбекистан.

На този етап не може да се говори за срив в износа заради забавянията в плащанията, но при вноса определено се вижда спад, посочват руски икономисти пред Bloomberg. Делът на вноса в рубли в БВП на Русия видимо е намалял, допълват те.

Големите износители на енергийни продукти в Китай търгуват основно в юани и могат да разчитат на малък брой банки, които извършват трансакциите. Според източниците на Bloomberg в последите седмици търговията се затруднява и оскъпява все повече, защото разходите по плащанията се увеличават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:48 | 18.07.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още