fallback

Инфлацията във Великобритания се задържа на целевата стойност от 2%

Ускорението на цените при услугите остава на ниво от 5,7%

10:55 | 17.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Инфлацията във Великобритания се е задържала на целевата стойност от 2% на Английската централна банка за втори пореден месец през юни. Но упоритият ценови натиск в сектора на услугите засили съмненията дали централната банка ще намали лихвените проценти през следващия месец, предава Bloomberg.

Индексът на потребителските цени е нараснал с 2% през юни спрямо предходния месец, със същия темп като през май, съобщи в сряда Националната статистическа служба. Икономистите очакваха изменение от 1,9%.

Инфлацията при услугите, която централната банка следи по-внимателно за признаци на вътрешен ценови натиск, се задържа на ниво от 5,7%, което е по-високо от предвиденото от АЦБ в последните ѝ прогнози.

Представители на централната банка и най-вече главният икономист Хю Пил изразиха загриженост относно задържащите се инфлационни сили на пазара на труда и в сектора на услугите. Свитият пазар на труда и голямото увеличение на минималната работна заплата все още принуждават компаниите да плащат повече, за да привлекат персонал. Фирмите, особено тези в ресторантьорския бизнес, успяха да прехвърлят по-високите цени върху своите клиенти.

Данните от този месец ще спомогнат за решението на Английската централна банка за това кога да се понижи основният лихвен процент по кредитите, който длъжностните лица оставиха на 16-годишен връх в продължение на почти една година, опитвайки се да ограничат ценовия натиск. Пил и други централни банкери дадоха знак, че искат да видят по-конкретни доказателства, че ценовият натиск отслабва, преди да пристъпят към облекчаване на паричната политика.

Трейдърите залагат на приблизително 43% шанс за намаление на разходите по заемите на следващото заседание на 1 август. Това би било тласък за новото правителство на Киър Стармър и за милиони притежатели на ипотечни кредити, на които предстои да рефинансират сделките си при повишени нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:55 | 17.07.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още