fallback

Доверието на германските инвеститори се влошава за първи път от една година

Показателят за очакванията на института ZEW спада до 41,8 пункта през юли

16:18 | 16.07.24 г.

Доверието на инвеститорите в германската икономика се влоши за първи път от една година насам, тъй като промишлеността не успява да отговори на постепенното възстановяване в други сектори, предаде Bloomberg.

Показателят за очакванията на института ZEW спада до 41,8 пункта през юли от 47,5 пункта през юни, сочат публикувани във вторник данни. Това е малко повече от прогнозираните 41 пункта от икономисти в проучване на Bloomberg. Измерителят за текущите условия обаче се подобрява.

„Икономическите перспективи се влошават“, смята президентът на ZEW Ахим Вамбах. „Фактът, че германският износ намаля повече от очакваното през май, политическата несигурност във Франция и липсата на яснота относно паричната политика на Европейската централна банка в бъдеще допринесоха за това.“

Доверието на инвеститорите в Германия се понижава. Изображение: Bloomberg

Според Германската централна банка, макар че най-голямата икономика в Европа „възвръща позициите си“, обратът ще бъде бавен: тя прогнозира растеж от едва 0,3% през тази година.

Bloomberg Economics пък смята, че германската индустрия може да е претърпяла траен удар. В неотдавнашен доклад се посочва, че половината от оценявания на 7% недостиг на производствен капацитет е структурен, което предполага, че пълното съживяване след почти двегодишната стагнация ще бъде трудно постижимо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:18 | 16.07.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още