fallback

Цените на едро в САЩ са се повишили повече от очакваното през юни

Индексът на цените на производител се е повишил с 2,6% на годишна база

16:27 | 12.07.24 г.

Цените на едро в САЩ са се повишили повече от очакваното през юни, става ясно от данни, цитирани от CNBC.

Индексът на цените на производител е нараснал (PPI) с 0,2% през миналия месец спрямо май, съобщи в петък Бюрото за трудова статистика към Министерството на труда. Икономисти, анкетирани от Dow Jones, очакваха увеличение с 0,1%.

Индексът на цените на производител се е повишил с 2,6% на годишна база.

PPI е показател за цените, които производителите могат да получат за своите стоки и услуги на свободния пазар. През миналия месец увеличението на цените на услугите компенсира спада на обемите на стоките.

Показателят е по-висок от този за май. По-високи цени противоречат на скорошните данни, които показват, че инфлацията в САЩ намалява, въпреки че икономистите и инвеститорите са склонни да придават по-голяма тежест на показателите за инфлацията, ориентирани към потребителите.

В четвъртък стана ясно, че индексът на потребителските цени за юни се охлажда. Общата инфлация в страната всъщност се е забавила с 0,1% на месечна база и възлиза на 3% на годишна база.

Следващото заседание на Федералния резерв ще се проведе в края на юли, но се очаква тогава централните банкери да запазят лихвените проценти непроменени. Трейдърите все повече се ориентират към заседанието през септември като вероятно време за първото понижение на лихвите.

Предпочитаният от Фед показател за инфлацията е ценовият индекс на разходите за лично потребление. Нови данни за него ще бъдат ще бъдат публикувани на 26 юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:27 | 12.07.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още