fallback

Око за око: Китай разследва търговските бариери на ЕС

Процедурата ще обхване редица сектори, включително железопътен транспорт, слънчева и вятърна енергия и оборудване за сигурност

15:06 | 10.07.24 г.

Китай проучва дали поредицата от действия на Европейския съюз (ЕС) срещу икономика номер 2 в света представлява незаконна бариера пред свободната търговия, съобщава Bloomberg.

Министерството на търговията на Китай съобщава, че процедурата ще обхване редица сектори, включително железопътен транспорт, слънчева и вятърна енергия и оборудване за сигурност. Това са области, към които ЕС се насочи през последните месеци с набор от нови инструменти, които според Брюксел са предназначени да защитят икономиката на ЕС от нелоялни практики на Пекин.

Ако Китай определи мерките на ЕС като незаконни, китайските служители могат да проведат двустранни преговори, да започнат многостранно уреждане на спора и да предприемат „други подходящи мерки“, според правилата на разследването. В отделен документ министерството казва, че стъпките могат да включват и препоръка за въвеждане на „ответни мерки“.

Говорител на Европейската комисия (ЕК) не е отговорил веднага на искане за коментар. 

Отношенията между Пекин и Брюксел достигнаха новo дънo през последните месеци, тъй като блокът доближава своята политика по отношение на Китай до тази на САЩ. Американските и европейските лидери критикуват Пекин, че е наводнил пазарите им с евтин износ и вдигнаха тревога за укрепване на икономическата сигурност.

В центъра на напрежението е износът на електрически автомобили от Китай, за който Европа се притеснява, че застрашава работните места в собствения ѝ автомобилен сектор. Блокът определи временни мита до 37,6% за износа на някои автомобили от Китай, след като президентът на САЩ Джо Байдън обяви ново мито от 100%.

ЕС разследва и доставките на медицински изделия от Китай съгласно нов инструмент за гарантиране на реципрочност и използва нови антисубсидийни правила, за да атакува китайска фирма за оборудване за сигурност, за която твърди, че е използвала субсидии за изкривяване на пазара.

Китай, който смята, че действията на ЕС нарушават принципа на свободната търговия, отговори с разследвания на френското бренди и испанското свинско месо, както и със заплахи срещу други индустрии, вкл. авиацията, където Франция е уязвима.

Мащабното разследване на Пекин трябва да приключи до 10 януари, като е възможно удължаване на срока до средата на април, според изявлението на Министерството на търговията на страната. Проверката е започнала след искане от Китайската търговска камара за внос и износ на машини и електронни продукти, допълват от ведомството.

ЕС и Китай ще преговарят за митата, макар че посланикът на ЕС в Пекин посочва, че страната наскоро е отговорила на настояването на блока за разговори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:06 | 10.07.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още