fallback

Потребителските цени в Китай растат пети пореден месец

Все пак инфлацията в страната остава под прогнозите на икономистите

10:17 | 10.07.24 г.

Потребителските цени в Китай са нараснали за пети пореден месец през юни, но останаха под прогнозите на икономистите. В същото време дефлацията на производствените цени се е запазила, тъй като вътрешното търсене се възстановява бавно въпреки мерките за подкрепа на втората по големина икономика в света, предаде Ройтерс.

Индексът на потребителските цени през юни се е повишил с 0,2% спрямо година по-рано при увеличение от 0,3% през май, което е най-бавният ръст от три месеца насам, показаха данните на Националното статистическо бюро в сряда. В анкета на Ройтерс икономистите посочваха очаквано увеличение от 0,4 на сто.

"Рискът от дефлация в Китай не е избледнял. Вътрешното търсене остава слабо", коментира Живей Джан, главен икономист в Pinpoint Asset Management.

Цените на хранителните продукти са се понижили още повече въпреки прекъсванията в доставките, причинени от лошото лятно време, което подчертава слабото търсене.

Цените на хранителните продукти през юни са били надолу с 2,1% на годишна база в сравнение със спада от 2% през май. Цените на пресните зеленчуци са се свили със 7,3 на сто спрямо ръста от 2,3 на сто през май. Спадът на цените на пресните плодове пък се е задълбочил до 8,7% спрямо отчетените 6,7% през предходния месец.

Индексът на производствените цени се е понижил с 0,8% през юни спрямо предходната година, което е по-малко от спада от 1,4% през предходния месец и съответства на прогнозата.

Китайските търговци на дребно са намалили цените на стоки от автомобили до кафе, тъй като се ориентират към бавните потребителски разходи на фона на нестабилните икономически перспективи. Спадът на цените на бензина се е ускорил до 6% през юни от 5,2% през предходния месец.

Многократните призиви на централните банкери към обикновените хора в Поднебесната империя "да се осмелят да харчат" предизвикват хладен отзвук. Тъй като се очаква домакинствата и компаниите да вземат по-малко заеми, това засилва необходимостта от подкрепа, различна от частичните субсидии за търговия с автомобили и потребителски стоки.

На ключова лидерска среща през следващата седмица може да бъде обявено преразглеждане на данъка върху потреблението като част от отдавна рекламираните промени в данъчната система на Китай, което може да измести стимулите за местните власти от увеличаване на производствената база към разширяване на потребителската база.

Юанът се понижи до почти осеммесечно дъно след публикуването на данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:37 | 10.07.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още