fallback

"Хамелеонът" Вучич опитва да е приятел с всички, лавирайки между САЩ, Русия, Китай и ЕС

Сърбия не прекъсва връзките си с Москва, но отказва да е част от БРИКС, оставайки на пътя на евроинтеграцията

20:32 | 09.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В продължение на 25 години обгорената сграда на бившето Министерство на отбраната беше доминираща гледка на оживено кръстовище в Белград. Тя беше оставена нарочно, за да напомня за въздушните удари на НАТО през 1999 година, когато Алиансът искаше да спре сръбската агресия в региона, разказва Financial Times.

Много скоро обаче сградата ще бъде съборена и на нейно място ще се появи хотел и комплекс с луксозни апартаменти. Инвеститорите идват не от къде да е, а от САЩ - предишният враг на Сърбия. И те не са случайни хора, а Джаред Къшнър, зет на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, който се бори за втори мандат в момента, както и съветникът му Ричард Гренел, който е сочен за бъдещ държавен секретар, ако Тръмп отново влезе в Белия дом.

Сръбският президент Александър Вучич е категоричен - в тази сделка няма нищо политическо. Белград има нужда от луксозни хотели, които да привличат платежоспособни чужденци. В интервю за FT той добавя, че е много горд с нея, защото тя ще доведе и други бизнесмени в Сърбия.

Определено малката балканска държава обаче се подготвя за евентуалното завръщане на Тръмп във Вашингтон, посочва още изданието. Това се случва във време, когато историческият "голям брат" на Белград - Русия, е в изолация. Администрацията на сегашния президент Джо Байдън също инвестира в проекти в Сърбия - например в най-големия соларен парк в страната. Според европейски източници на изданието Вучич обаче смята, че за него по-добрият вариант ще е Тръмп да спечели изборите през ноември.

Източници на FT обаче коментират, че по време на своето пребиваване в Белия дом Ричард Гренел е бил представител на Белия дом за Балканите и е оказвал натиск за признаването на независимостта на Косово. В Прищина сега смятат, че при втория мандат на Тръмп, позицията на САЩ ще бъде значително по-мека.

Официално сръбският президент не взима страна. "Аз не съм толкова голям лидер, за да си позволя да взема страна, както правят други в Европа. Моят приятел Виктор (Орбан - б.р.) е 100% на страната на Тръмп. Моите приятели от Брюксел са 100% на страната на Байдън. Аз не съм. Аз съм от страната на Сърбия, която очаква резултатите", допълва той пред финансовото издание.

Сърбия обаче не прекъсва връзките си и с Москва, макар че Вучич действа основно през посредници и страни от Владимир Путин. В същото време посрещна китайският президент Си Дзинпин, който по време на европейската си обиколка през май посети само Франция, Сърбия и Унгария. Си не отиде в Москва, макар че тази визита би била на знаковата за Путин дата 9 май.

54-годишният сръбски президент, който в последните десет години е сред управляващите страната - първо като премиер, а сега и като президент втори мандат, не спира дотук. Вучич завръзва връзки и с Франция и работи активно с ЕС за разработването на една от най-големите мини за литий в западната част на Сърбия - проект, който може да донесе няколко милиарда евро за страната. Сърбия е кандидат за член на ЕС от 12 години, но има малък напредък заради съмненията на Брюксел, че страната спазва европейските ценности като върховенство на закона, а и заради неуредения статут на Косово.

След Сърбия Си посети и съпругата на украинския президент Олена Зеленска, придружена от външния министър Дмитро Кулеба. Имаше очаквания, че самият Володимир Зеленски ще води украинската делегация, ако посещението не съвпадна с нахлуването на руските войски в Харковска област.

Снимка: President.gov.ua

ЕС е основен търговски партньор на Сърбия, посочва още FT, цитирайки данни на Международния валутен фонд (МВФ). Според тях износът и вносът от Русия и Китай са съществено по-малки.

Припомняме обаче, че Белград е силно зависим от вноса на руски газ и към момента страната опитва известна диверсификация през България, но тя ще зависи много и от въвеждането в експлоатация на терминала за втечнен газ край Александрополис.

Пред FT Вучич избягва да дава оценка за ЕС. "Не съм човекът, който ще го защити или атакува", казва той и и допълва, че нито се присъединява към острите критики към ЕС, смятайки ги за нерационални, нито пък е във възторг от "истерията по европейските ценности". Според сръбския президент на срещите на лидерите на общността има прекалено явно "групово мислене" и никой не иска да слуша различно мнение.

Изненадващо за мнозина, но Вучич отказва да се присъедини към БРИКС - икономическият съюз на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. "Казах им, че имаме път към ЕС", коментира той.

Много анализатори действително смятат, че Сърбия е по-скоро насочена на Запад, а не към Русия, въпреки че страната беше подложена на тежки санкции през 90-те години на миналия век. Анализатори коментират сръбски парадокс - ако попитате хората дали харесват руския президент Владимир Путин, отговорът ще е "да". Ако ги попитате дали обичат Русия, отговорът отново ще е "да". Но ако ги попитате къте искат да пътуват, отговорът ще е "на Запад".

Затова и Белград  лавира - не подкрепя санкциите срещу Москва, но в същото време Вучич на няколко международни форума разговаря с украинския президент Володимир Зеленски. Това му спечели критики у дома. Украйна не е направила нищо лошо на Сърбия и не признава независимо Косово, парира ги Вучич.

Може би едно от най-добрите определения за Александър Вучич е "хамелеон", посочва FT в заключение. Той започна кариерата си като краен националист и бавно се придвижва към центъра на политическия спектър. Все още редовно използва националистическа реторика, за да си осигури подкрепа, но все повече това се случва на срещи в Белград. За своите критици той е сръбският Виктор Орбан - унгарският премиер, който опитва да бъде приятел и на Москва, и на ЕС и НАТО. Но в същото време те признават, че медиите не са така строго контролирани както в Унгария.

Опозицията го обвинява, че е "корумпирал страната". "Прокуратурата е тотално политизирана, това е катастрофа. Вучич не е популярен в Белград, но използва национализма като начин да остане на власт", коментира лидерът на най-голямата опозиционна партия в Сърбия - Партията на на свободата и справедливостта, Драган Дилас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:24 | 09.07.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още