fallback

Доверието на инвеститорите в еврозоната се понижава повече от очакваното

Индексът на Sentix за еврозоната спада до -7,3 пункта за юли от 0,3 пункта през юни

12:56 | 08.07.24 г.

Доверието на инвеститорите в еврозоната прекъсна осеммесечна серия от подобрения с по-голям от очаквания спад през юли. Това показа цитирано от Ройтерс проучване, което определя резултатите като "горчив неуспех".

Индексът на Sentix за еврозоната се понижава до -7,3 пункта за юли от 0,3 пункта през юни, с което показателят отново се връща в червената зона. Анализаторите, анкетирани от Ройтерс, очакваха той да спадне по-умерено до 0,0 пункта през този месец.

Индексът за очакванията също отбелязва спад - до 1,5 пункта през юли от 10 пункта през юни, което според Sentix "вероятно ще обезпокои прогностиците".

"Неотдавнашното възстановяване на европейската икономика рязко приключи", заявяват изследователите в доклада си.

В проучването се посочва още, че инвеститорите са притеснени от изборите във Франция, предстоящия вот в германските провинции и несигурността около президентската надпревара в САЩ по-късно тази година.

Германската икономика, най-голямата в Европа, също отбеляза спад на инвеститорското доверие през юли, като индексът за настоящата ситуация се понижи до -32,3 пункта от -26,3 пункта през юни. Спадът последва три поредни месеца на повишения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:56 | 08.07.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още