fallback

Икономиката на Швеция се разширява по-слабо от прогнозираното

Според първоначална оценка, брутният вътрешен продукт се е увеличил с 0,1%

11:26 | 05.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Икономическото производство на Швеция се е разширило по-малко от очакваното през май. Публикувани в петък данни показват, че домакинствата в най-голямата икономика в скандинавския регион може да се нуждаят от допълнително намаляване на лихвените проценти, за да се повиши потреблението, предава Bloomberg.

Според първоначалната оценка на Статистическия институт на Швеция, брутният вътрешен продукт (БВП) се е увеличил с 0,1% спрямо предходния месец. Това е по-слаб резултат от очакванията на икономистите, анкетирани от Bloomberg, които предвиждаха ръст от 0,4%.

Според първоначалната оценка БВП на Швеция почти не е нараснал през май. Изображение: Bloomberg

Данните идват в момент, когато Шведската централна банка започна цикъл на намаляване на лихвените проценти. Това, според очакванията ѝ, ще доведе до намаляване на разходите по заемите с един процентен пункт до втората половина на следващата година. Слабите данни за април и май обаче подсказват, че промяната в паричната политика все още не е съживила икономиката по значим начин.

След експанзията през първите три месеца на годината икономическата активност се забави и макар че производството в бизнес сектора е нараснало с 0,6% през май, потреблението на домакинствата се е понижило с 0,4% на месечна база, сочат още данни на Статистическия институт в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:26 | 05.07.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още